tisdag 14 augusti 2012

Les Planchots 2009


Vi blev sugna på en Bourgogne. Vår erfarenhet är inte så stor och vi har dessvärre blivit besvikna  många gånger. Tilläggas skall att vi hållt till i det lägre prissegmentet. Franska Bolaget hade hösten 2011 en kampanj med Bourgogner, som vi fick möjlighet att testa. Det fanns några som vi tyckte kändes lovande. En av dessa otaliga regndagar under sommaren plockade vi fram ett sådant exemplar.

2009 Savigny Les Beaune Village "Les Planchots", Domaine Guyon
Producent är Antonin Guyon. Du hittar mer info på deras hemsida.
Druvan är till 100% Pinot Noir. Vi betalade 1 212 kr för sex flaskor.


Det ska sägas med en gång att detta inte är ett stort vin, men utan att vara stort är det ändå väldigt gott. Det träffar våra smakpreferenser hyggligt nära.
Vi känner doften av hallon och lite smultron. En fin örtighet snirklar sig upp ur glaset. Det doftar trevlig pinot.
Smaken domineras av de röda bären: hallon, smultron och en del röda vinbär. En viss strävhet finns där och påminner oss om att tanninerna är i högsta grad finkorniga, mjuka och levande. Svartpeppar och lite örter "hottar" upp vinet på ett trevligt sätt. Eftersmaken är medelång och där får den röda frukten och örterna sällskap av lite lakrits. Vinet har en bra syra som gör att det känns friskt och fräscht.

Betyg 4-

2 kommentarer:

 1. Tack för era intressanta och välskrivna vintankar. Tips på riktigt bra Pinot Noir:
  2009 Schubert Pinot Noir Block B (från NZ).
  2008 som jag har hemma är fantastisk. 2009:an verkar vara lika bra. Finns i BS nu. Det kostar förvisso över 300 kr men det är det värt. Vi hade en blindprovning hemma med 3 Pinot Noir mellan 229 och 350 kr (Bourgogne, USA och NZ). Alla 6 deltagare tyckte bäst om Schubert från NZ.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Jag får göra en beställning och testa.

  J-C

  SvaraRadera