fredag 24 augusti 2012

2007 Domaine du Vieux Lazaret

Dottern har varit hemma ett par veckor på sin semester. I fredags var det hennes sista dag innan hon skulle återvända till Bryssel.
Vi åt lite grillat och som den frankofil hon är så valde vi att dricka franskt.

2007 Ch9dP, Domaine Du Vieux Lazaret
Namnet ”Vieux Lazaret” har sitt ursprung från 1600-talet. Det fanns då, i byn Châteauneuf-du-Pape, ett ”Lazaret”, d v s ett klosterhärbärge. Det sköttes av ”Lazarister”, munkar som tog emot gamla, fattiga och sjuka människor. Lazaristerna är en munkrörelse som grundades 1625 av Saint Vincent de Paul och som fäste vikt vid att predika evangeliet för de fattiga. Denna grupp slog sig ner i Paris i Lazarets hus redan 1632, därav namnet ”Lazariste”.
Quiot-familjen ägde klosterhärbärget i två sekel och 1915 bestämde de sig för att uppkalla sin viktigaste vingård efter härbärget, och namnet blev således: ”Le Domaine du Vieux Lazaret”.
 Med pappa, mamma, dotter och son i firman är familjebanden och stoltheten klar.
Källa www.barrel.nu

Druvsammansättningen är 67% Grenache, 22% Syrah, 5% Mourvedre, 4% Cinsault and 2% andra druvsorter. Vinerna mognar 14- 20 månader i tank och i ekfat (15%) innan de blandas och buteljeras på egendomen.


Doften är fylld av hallon och körsbär som spetsats med kryddor och örter. Lite doft av jord sticker upp och en del fataromer ger sig tillkänna. En snäll och trevlig framtoning visar vinet upp idag.
Smaken domineras till en början av de röda bären: hallon, körsbär, nypon och mogna jordgubbar, men ganska omgående ansluter kryddor och örter. Tanninerna är väldigt mjuka och lena utan att för den skull kännas menlösa. Syran känns fräsch och pigg. Eftersmaken är ganska så lång och i den dyker det upp lite behagliga toner av läder, lakrits, rosor och lite mörk frukt.
Det här är ett gott vin, utan tvekan är det så. Samtidigt finns det inte heller något som sticker ut och triggar oss. Det når därför inte de höjder som Mas de Boislauzon (50 kr dyrare) visade upp för ett par veckor sedan, vilket du kan läsa om här.
Vieux Lazaret är för oss en bas Ch9dP som vi ofta använder som referensram till våra övriga chateauneufer.
Vi betalade 189 kr på SB för tre år sedan då vi inhandlade vår flaska. Idag är det årgång 2009 som säljs och den kostar 199 kr.

Betyg 4
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar