onsdag 1 augusti 2012

Tre Cabernet Sauvignon/Merlot-blandningar

Vi frostade av frysen häromdagen. Vi passade samtidigt på att rensa lite. Vi plockade fram revben från lamm som betat på ängarna i Onsala.
Brodern bidrog med två flaskor Bordeauxblandning och själv hade jag en äkta Bordeaux.Chateau Paloumey 2004. Haut-Medoc.
Druvblandningen är 58% Cabernet Sauvignong, 40% Merlot och 2% Cabernet Franc.
En relativt kraftig doft når oss omgående. Höstlöv från en komposthög och frisk källardoft är det första vi tänker på. En tydlig svartvinbärsdoft noterar vi, men här finns lite mer mörka bär. Lägg därtill en del örter och cederträ och du får hela bilden.
I gommen är det de svarta bären och den mörka frukten vi främst känner. Vi noterar lite mörk choklad och läder. Tanninerna är mjuka och avrundade utan att vara mesiga. Eftersmaken är kort. Alltför kort.
Doftmässigt lovar det här vinet en hel del. Smaken är trevlig och tilltalande, men alldeles för kort.
Vinet är köpt av Winefinder. Det ingick i en låda om små slottsviner från Bordeaux. Pris ca 150 kr.
Betyg 3+


Cabernet Sauvignon Merlot 2009, Brokenwood
Vi har ett vin från McLaren Vale, som är beläget mellan havet och Adelaide Hills, strax söder om Adelaide i South Australia.
Druvblandningen är 82% Cabernet Sauvignon och 18% Merlot.
Doften är lite svag, men anstränger vi oss hittar vi svarta vinbär, mörka plommon och en svag ton av örter.
Smaken domineras av de svarta vinbären och den mörka frukten, men visst finns här också ett litet inslag av kryddor och en del fat. Tanninerna är rena och avslipade. Vi tänder inte riktigt på det här utan att egentligen kunna peka på varför.
Köpt på SB för 175 kr.
Betyg 3


Il Bruciato 2009
Producent ät Tenuta Guado al Tasso ( ingår i Antinori-gruppen).
Bolgheri ligger i den del av Toskana som heter Maremma. Ett vackert kustområde som ligger cirka 10 mil sydväst från Florens. Unikt för Bolgheri är de omkringliggande bergen som utgör formen av en Amfi-teater. Detta ger området särskilt gynnsamma förutsättningar att producera bra viner. I praktiken innebär dessa förutsättningar att skörden sker tidigt, dvs cirka två veckor innan Chianti.
Kvällens vin har en sammansättning av 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot och 20% Syrah (tillsammans med en liten del andra blåa druvor).
Det doftar av körsbär och röda bär. Inte den mörka ton som fanns i de två andra vinerna. Lite kryddor hittar vi och en liten ton av mintchoklad.
De mogna körsbären och de röda bären går igen i smaken. De mogna körsbären lämnar en liten trevlig sötma efter sig. Inte så att vinet känns det minsta sött utan snarare en förnimmelse. Lite trevliga kryddor och en svag ton av mint sätter vi upp på pluskontot. Eftersmaken är lite längre än för de två andra vinerna och där dyker det upp lite fat (vanilj) och en lakritsrem.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 201 kr.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar