söndag 19 augusti 2012

Breuer Riesling

Jag ligger lite efter med blogginläggen. Vi har nu kommit till förra söndagen. Min 87-åriga moster var på besök under dagen. Det är på hennes föräldrahem som min familj har vårt permanenta boende och min bror sin sommarstuga.
Dagen bjöd på ett bedårande augustiväder. Soligt och några grader över tjugo. Det blev att ta på sig hatten för att skydda sig mot solen.

Vi startade med ett ordentligt 11-kaffe. Lite senare på em åt vi fisk. Ugnsbackad piggvar, färsk potatis från landet och skirat smör med lite pepparot. Vi vet att det är just fisken som vår moster gillar. Det är också så att min brors och mina bardomsminnen är fyllda med fiskmiddagar. Fisken var ju gratis på den tiden. Vår morfar behövde ju bara ta båten och ro ut för att hämta middagsmaten.

Brodern hade plockat fram en riesling som fick ackompanjera fisken.

2011 Sauvage Riesling, Georg Breuer.
Breuers vingårdar omfattar totalt 30 ha, planterade med i stort sett enbart Riesling. De har ett för tyska förhållanden mycket lågt skördeuttag, i snitt mellan 35 och 50 hl/ha.
Vinföretaget grundades 1880 och övertogs i början av 1900-talet av familjen Breuer. Bernhard Breuer tog över 1980 och drev under sin livstid en intensiv kamp för att höja kvalitén på områdets viner. Han kämpade för att skapa ett gemensamt klassifikationssystem för kvalitetsriesling. Ett system som nu blivit verklighet. I dag leds verksamheten av hans bror Heinrich Breuer samt dotter Theresa Breuer.
Breuers icke vingårdsbetecknade Riesling Sauvage har de senaste åren pendlat mellan första andra plats när Sveriges vinjournalister röstat fram Årets vita vin.
Källa Vinunics hemsida.Sauvage är en riesling från topplägen i Rheingau. Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla. Här på den korta sträckan mellan Wiesbaden och Assmannshausen, där floden Rhens förlopp går i rakt öst-västlig riktning, ligger de klassiska vingårdarna för ”rhenskt vin” som ett pärlband längs den norra stranden.

Sauvage har jäst och mognat på ståltank innan det buteljeras
Doften känns ung och lite knuten, men visst kan vi särskilja lite päron, svaga toner av äpplen och en del citrus. Här finns också en härlig touch av honung och våt grusgång. Ingen stark doft men trots slutenheten får vi dessa signaler.
Smaken är ung och vill inte komma loss ordentligt. Den känns väldigt frisk och vi känner igen citrus, gröna äpplen och lite päron. En stor krispighet och rätt så stramt. En ganska så hög syra finns där och till en viss del balanseras den av frukten men inte fullt ut. I eftersmaken finns en liten bitterhet i form av grapefrukt, trevliga mineraler och ett uns honung. Den ger lite av ett blandat intryck, men får ändå anses anständig.

Priset är 109 kr på Systembolaget.

Betyg 32 kommentarer:

 1. Den något bättre Terra Montosa från George Breuer fungerade utmärkt med ditt recept på gurksoppa med kallrökt lax. Tack för receptet.

  Ola

  SvaraRadera
 2. Terra Montosa har jag inte provat. Kanske dags att göra så.
  Roligt att gurksoppan föll i smaken.

  J-C

  SvaraRadera