fredag 7 september 2012

Bressan No 3

Ingvar (Billigt Vin) lät mig i våras smaka ett vin från Bressan. Det var en Pinot Grigio. Det blev kärlek vid första klunken och resulterade i en bloggpost.
I SB:s beställningssortiment finns en del viner från Bressan, men de säljs endast lokalt i Stockholm. Det finns dock en samling av viner från Bressan, som vi utanför huvudstaden kan får köpa: Natural Wine Collection Bressan (nr 71836). Lådan innehåller en flaska vardera av Bressan Pinot Grigio 06, Bressan Pinot Nero 06, Bressan Schioppettino 05, Bressan No 3 01 samt Bressan Pignol 00. Sagt och gjort, en beställning gjordes omgående
I somras firade vi min brors 60-årsdag med en liten vinprovning. Jag hade smugit med en Bressan Pignol 00 och vilken succé detta var. Du kan läsa om provningen här.

I veckan som varit har det blivit dags för test av nästa flaska.

Bressan No 3, 2001
Vi befinner oss geografiskt i det nordöstra hörnet av Italien. Inte så långt från gränsen till Slovenien.
Friuli-Venezia-Giulia, Venezia Giulia.
No 3 är en bladning av schioppettino, cabernet sauvignon och pinot noir.Doften är lite blyg, men ändå tydlig. Cabernet sauvignon-dragen är de som tydligast märks. De svarta vinbären är markanta, men även andra mörka bär som björnbär lämnar sina avtryck. En ton av lakrits finns där.
I gommen är det här minsann inga blyga toner. Tydliga och härliga ingredienser retar våra smaklökar. De svarta vinbären från doften går igen i smaken, men nu kompletteras de av underbart friska röda bär. Det finns en behaglig och stor syra som gör det här över tio år gamla vinet friskt och ungt. En samling ljuvliga örter spetsar till intrycken. Tanniner är det gott om och de är mjuka, lena och runda i sin karaktär. Eftersmaken är lång och ljuvlig och där blandas röda bär, örter och lakrits i en lång utdragen avslutning.
Vi dricker det här under tre dagar och katten vet om det inte var ett strå vassare dag tre. Hur som helst ett fantastiskt gott vin.
Man kan inte annat än vara imponerad av Bressan. Tre viner av lådans fem har vi druckit och alla har varit sensationellt bra.

Betyg 4+

2 kommentarer:

  1. Du har dessutom två riktiga höjdare kvar att se fram emot...

    SvaraRadera
  2. Detta är glädjande. Frågan är bara när man skall ge sig på dom. Kanske dags beställa en låda till?

    J-C

    SvaraRadera