fredag 10 maj 2013

Bressan Pinot Grigio

Den första kontakt jag fick med Bressan var för ett år sedan då Ingvar (Billigt Vin) och jag träffades. Jag hade läst hans blogg och blivit nyfiken på den här producenten. Ingvar prickade rätt när han tog med sig en flaska ur Bressans sortiment. Och sedan var jag frälst. Snabbt inhandlades en låda från beställningssortimentet med fem olika viner från Bressans (71836). Det är vad som är tillgängligt för oss utanför Stockholmsområdet. Det är en låda med idel toppviner som varmt rekommenderas.

Färgen är karismatisk med sin bärnstens färg.
Precis som för ett år sedan så är den första sniffen nästan en besvikelse. Det här var väl inte mycket att skriva hem om. Det räcker dock med ca 15 minuter i glasen så har det börjat hända saker. Röda äpplen, aprikos och blommor kommer i en aldrig sinande ström emot oss.  Vi hittar också en liten ton av mineraler. Nu förstår vi vad det var som gjorde oss så hänförda förra gången.
I gommen kommer de röda äpplena omedelbart oss till mötes. Här finns också en fin syra med en del citrustoner. Aprikos, finkorniga mineraler och en hel del trevliga kryddor möts vi av i mellanpartiet. Där finns det också något tanninliknande. Eftersmaken är lång och där övergår aprikoserna till att bli av en torkad variant, som får samsas med några stänk honung och behagfull syra.

Betyg 4

2 kommentarer:

 1. Läste att Fulvio Bressan själv betraktar detta som ett "silly wine" och att han har för avsikt att rycka upp stockarna. Det vore väl synd tycker jag. http://www.themorningclaret.com/2012/fulvio-bressan/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den länken. Mycket intressant läsning, åtminstone för mig som inte har så stor erfarenhet av viner från Bressan.
   Inte får han rycka upp Pinot Grigio-stockarna. Vinet är ju inta bara unikt det är ju redigt gott. Vi kanske ska bilda en svensk påtryckargrupp "Bevara Pinot Grigio".

   By the way. Trevlig Prosecco läsning i senaste numret av "Allt om Vin".

   Radera