fredag 24 maj 2013

Veckans amarone: Monte Santoccio

Vi testade en amarone som vi aldrig druckit tidigare. Den var dessutom från 2008, en årgång som föregåtts med lite tvivelaktiga kommentarer. Det blir kanske så när två årgångar på raken (2006 och 2007) varit av mycket hög kvalitet.

2008 Monte Santoccio.
Detta är en ny producent, men minsann ingen ny vinmakare. Nicola Ferraris kommer med sin tredje årgång under sin egna etikett "Monte Santoccio". Nicola arbetade under många år med Amaronegurun Quintarelli, men numera i egen regi. Vingården ligger i Fumane i Classico området.
Den här amaronen består till 95% av druvorna: Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara. Det finns därtill en slatt om 5% av Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvorna plockas i September och får sedan ligga och torka till någon gång i januari. Vinet får ligga omkring 30 månader på barriquer och ytterlighare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Det görs ca 5 000 flaskor av denna amarone. Nicola gör ytterligare tre viner. Den intresserade hittar mer på deras hemsida.

Färgen är den typiska amaronefärgen dvs briljant klarröd.
Det är en ungdomlig doft av körsbär, plommon och aningens balsamico. Doften är lite lättare och signalerar mer elegans än kraft.
Smaken är elegant och komplex. Naturligtvis finns de söta mörka körsbären där, liksom en del del torkad frukt. En fin liten syra ger vinet en bra friskhet och vinet känns ungt. Några nypor av diverse örter trängs bland frukten. Tanninerna är redan nu sammetslena och mycket behagfulla. Det finns inte särskilt mycket russinsötma, vilket gör vinet användbart till mycket annat än den traditionella parmesanosten. Vi dricker det här gärna till vilt, men också till sommarens grillade lammkotletter.
Eftersmaken är mycket lång och här kommer solmogna björnbär att göra sällskap med de söta körsbären. Det tillkommer riktigt mörk choklad som lämnar en liten, liten bitter ton. Ah, det här är gott.
Alkoholen ligger på 16 % och är ännu kanske inte fullt integrerad i frukten. Vår fasta övertygelse är att inom ett år kommer den att vara det.
Vi drack det här under två dagar och det vete katten om vinet inte var som bäst dag två. Den fina strukturen och elegansen visade då sitt rätta ansikte.
Vi fick hem våra flaskor vid en privatimport och betalade då runt 350 kr. På SB ligger priset på 550 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar