söndag 26 maj 2013

En vit och en röd Italienare.

Ett litet försenat blogginlägg.
Pingstaftonen bjöd på rena sommarvärmen. Arbetet med att få i ordning växthuset hade högsta prioritet.
Vi bytte jord, gödslade och planterade: slanggurka, lite olika tomatvarianter och paprika.
På kvällen var vi hembjudna till våra grannar R och K, då vet man att det vankas god mat. Två för mig nya vinbekantskaper fick också sin plats.
2011 Pinot Grigio Veneto IGT
Producent är Azienda Agricola Benazzoli Fulvio. Vinet är till 100% gjort på druvan Pinot Grigio. Druvorna kommer från en vingård i Pastrengo. En by någon mil öster om sjön Garda (den sydliga delen).
Färgen är mörkt halmgul med små gröna toner.
Vi sticker dit nosen och får doften av gula äpplen, gråpäron och en svag örtig pust. Ingen påträngande doften utan mer åt det försiktiga hållet.
Smaken är frisk och läskande med tydliga citrus- och mineraltoner. Gråpäronen återkommer från doften.  Syran är frisk utan att vara det minsta ansträngande. Ren friskhet. Här finns det minsann inga ektoner. Hyggligt lång eftersmak, där mineraltonerna tar ännu mer plats.


Vi fick det här som aperitif och till vår förrätt.
Det satt som en smäck till båda. Ett enkelt och rakt vin som vi gör tummen upp för.
Betyg 4-
Till den grillade entrecoten blev det en röd italienare.

Piccini Memoro
Producent är Gestioni Piccini, vars verksamhet ligger i Castellina i hjärtat av Chianti. Vinhuset Piccini grundades för mer än hundra år sedan och är en hyggligt stor producent av chiantiviner.
Kvällens vin är en slags hyllning till Italien som vinland, där man satt samman ett vin på fyra olika druvor, som ska representera olika delar av Vinitalien dvs Veneto, Abruzzo, Puglia och Sicilien.
Druvsammansättningen är 40% Primitivo (passito) från Puglia, 30% Montepulciano från Abruzzo, 20% Nero d´Avola från Sicilien och 10% Merlot från Veneto.
Namnet på vinet "Memoro" ska påminna oss om "kom ihåg Italien".
Resultatet är ett vin med en färg som är mörk med blåröda toner och några violetta stråk mot glaskanten.

Det doftar av mörka körsbär, mogna blå plommon, lite nyrostat kaffe, aningens piptobak och choklad.
I början är det smaken av den mörka frukten vi känner, men efter hand tar fatkaraktären över i form av rostat kaffe, choklad och vanilj. Visst, det finns lite trevliga örter och en hyggligt frisk syra. Tanniner är mjuka, lena och lite inställsamma.

Ett hyggligt grillvin, men kanske aningens för mycket "konstruerat". Ett ambitiöst projekt, men där ursprunget och originaliteten för varje druva inte kommer till sin fulla rätt.

Betyg 3-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar