tisdag 14 maj 2013

Poncié

Våren har kommit och vi beslutade oss för att dricka årets första Beaujolais.
Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Fleurie är en av tio byar i distriktet som har egen ursprungsbeteckning.
2011 Poncié, Fleurie, Domaine du Vissoux.
Producent är Domaine de Vissoux. Gården har varit i familjens ägo sedan 1600-talet. Den drivs idag av Pierre-Marie Chemette, som tog över efter sina föräldrar 1982.
Druvan är Gamay och druvorna till just detta vin kommer från den 4,5 ha stora vingården Poncié. Den planterades för ca 35 år sedan.
Vinet har legat ett halvår på stora, gamla ektunnor.
I glaset får vi ett vin med en helt transparent blåröd färg.
Vi möts av en omfamnande och inställsam doft av hallon och lite andra röda bär. Gott om mineraler och med en del färska örter. En bukett av rosor, pioner och violer är det bara att ta emot.
Trevligt och ljuvlig är doften utan tvekan.
I munnen får vi ett slankt, läskande och lättdrucket vin.
De röda bären (hallon, smultron och jordgubbar) dominerar. Bra syra, trevliga örter och en avslutning med en svagt bitter ton.
Detta kommer att passa bra till sommaren sallader, lätta kycklingrätter och svala sommarkvällar (hoppas vi får många i år).
Kyl vinet något före servering, gärna ner mot 14 grader.

Vi har tidigare haft en reserverad inställning till viner från Beaujolais, men började förra sommaren inse att de finns en hel del bra sådana. Dit hör definitivt Poncié. Priset 149 kr på SB är ju riktigt anständigt.

Betyg 3+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar