onsdag 22 maj 2013

Ch Le Doyenné

Det var ett tag sedan vi drack ett bordeauxvin. Vi har haft svårt hitta rätt bland utbudet och de gånger vi testat har vi ofta blivit besvikna. Vi har förstått att man måste upp i prisklass för att hitta något riktigt bra. Vi tycker då att vi får så mycket mer för våra surt förvärvade slantar om vi istället letar i Norditalien eller på Sicilien.

2005 Ch Le Doyenné
Egendomen ligger någon mil sydost om Bordeaux, som är klassifierat som premières Cotes de Bordeaux. De tillverkar tre viner och detta är deras toppvin. Det är gjort på 70% Merlot, 15% vardera Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Lagring sker på en blandning av nya och gamla barriquer i 18 månader.
Allt enligt Bristly Wine.
Färgen skiftat i blåröda nyanser med aningens violetta stråk ut mot kanterna.
Vi möts av en trevlig doft, där mörka plommon och svarta vinbär spelar första fiolen, men visst här finns också lite våt jord, rostat kaffe och en knivsudd vanilj.
Vi smakar och hittar samma tillmötesgående och trevliga frukt: mörka plommon, svarta vinbär och körsbär. Syran ger fortfarande vinet en fräschet. Tanninerna är tydliga, men också rätt så avrundade i kanterna. Eftersmaken är medellång och där märks faten lite mer tydligt: vanilj, kaffe, mörk choklad och lite lakrits.
På det hela taget ett stabilt och trevligt vardagsvin, som gott och väl är värd de 149 kr vi betalade för två år sedan. Bordeauxviner har alltid en hög prislapp. Ch Le Doyenné är nog ett av de bästa under 200 kr vi druckit.

Av SB:s hemsida så verkar det finnas flaskor kvar även idag. Priset är fortfarande 149 kr.

Betyg 4-

2 kommentarer:

  1. Tack för lägesrapporten. Har också några flaskor i källaren. Verkar inte som det är någon stress att dricka upp..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ligga lugnt på dina flaskor. Mitt absoluta intryck är att den här klarar många år till. Blir den så mycket bättre? En betydligt svårare fråga.

      Radera