fredag 17 maj 2013

Moet & Chandon

Sommaren har anlänt. Vi har verkligen längtat efter lite värme efter denna kylslagna vår. Den gångna helgen fann vi anledning att dricka en champagne som jag fick i julpresent från en kund.

Moet & Chandon Brut Imperial
Vi har att göra med en av de stora champagneproducenterna. Vår egna erfarenhet av denna producenten är starkt begränsad. Detta är en NV (non vintage) dvs en icke-årgångs betecknad champagne.
Imperial Brut är en blandning från flera olika vingårdar. Jag tror mig ha läst någonstans att det skulle handla om nästan 200 vingårdar. Druvorna kommer från olika årgångar och med en sammansättning av 30-40% Pinot Noir, 30-40 % Pinot Meunier och 20-30% Chardonnay. Syftet är att få en champagne som år efter år håller samma klass och samma doft/smaker.

Färgen har en halmgul ton med lite ljusgröna strimlor.
Det doftar framför allt av citrus och gröna äpplen. Här finns också en del inslag av torkade nötter, nyöppnad musliförpackning och en liten ton av vita blommor. Ingen stor doft, men ändå trevlig och tilltalande.
I munnen får vi ett torrt och friskt vin. Vi känner smaken av gula äpplen, lite päron och persika. I mellanpartiet tränger citrusen, blodapelsinen fram tillsammans med krossade krusbär. Här finns också en smak som vi förknippar med barndomens Mariekex. Hygglig eftersmak där mineralerna ger sig tillkänna.

Vi tänder inte riktigt på den här champagnen. Visst, den är stabil och traditionell, men ändå lite småtrist. Charmfaktorn är bra nära noll. Den känns lite för mycket tillrättalagd och inställsam för att vi ska göra tummen upp.
Priset ligger på 366 kr hos Systembolaget. Det finns ganska många champagner på SB som tilltalar oss betydligt mer och där prislappen dessutom är lägre.

Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar