tisdag 19 november 2013

Bryssel en torsdagskväll

Hustrun och jag har hunnit med ett förlängt veckoslut i Bryssel. Vi har hälsat på vår dotter som bor där sedan ett och ett halvt år. Vi gjorde ett besök för dryga året sedan. Du kan läsa lite om de restauranger vi besökte och de viner vi drack med start här.
Nu kommer en ny rapport med nya viner och nya restauranger.

Vi anlände strax efter halv sju till Bryssels flygplats. Tåg in till stan och en kort promenad till hotellet. Incheckning. Ut och leta taxi och så strålar vi samman med dottern. Ikväll har hon bokat en sittning på
Crush Wine. En vinbar med lite lättare mat och som specialiserat sig på framförallt Australiensiska viner, men även några Nya Zeeländska går att hitta.
Max Allman heter den engelske gentlemannen som driver och äger stället. En synnerligen trevlig bekantskap. Vi kan verkligen rekommendera den här vinbaren.


Vi började kvällen med att prova två vita viner


En väldigt typisk Sauvignon blanc. Såväl doft som smak är frisk nästan kripig och massor av fläder och nässlor. Lite svarta vinbärsblad, gräs, krusbär, citrus och gröna äpplen. Det finns en läcker liten ton av grapefrukt i eftersmaken.
Vi gillar den här och kan definitivt tänka oss ett köp.





Vårt andra vita vin är gjort på druvan Viognier. Vi har förflyttat oss till Central Victoria i Australien. Till den lite svalare delen runt Heathcote.
Ett betydligt kraftigare vin. Här finns mycket frukt (aprikoser, vit persika, lite citrus). En del örter, rätt mycket mineraler och en lätt kryddighet. Syran är frisk och trots detta känns vinet lite krämigt på ett positivt sätt. Lång eftersmak där mineraler och lite kryddor balanseras fint mot frukten.
Min favorit av dessa två.

Nu över till de röda. Fyra olika druvor och alla från Australien.

Vi börjar med en Pinot Noir från 2010 och firman Trentham Estate. Dom håller till  vid Murray River i sydvästra New South Wales, 12 kilometer från Mildura, Victoria. 
Fina röda bär i form av hallon, ljusa körsbär, lite jordgubbar och så en härlig lingonsyrlighet. Lite fina örter i mitten och ett fruktigt avslut med en rejäl dos svartpeppar. Enkelt javisst, men gott och lättdrucket. En bra vardagspinot som jag gärna skulle haft några flaskor av.


En Cabernet Sauvignon från den för oss svenskar välkända firman Peter Lehmann.
De svarta vinbären dominerar både i doften och i smaken. Lite plommon, en del ek och en touch av viol känns i doften. I gommen tillkommer även här mörka plommon, choklad, lite smörkola och unset vanilj. Mjuka och snälla tanniner. Lite kryddor i eftersmaken. Ett enkelt vardagsvin som i mitt tycke är lite för inställsamt, men absolut inte dåligt.




Dag för en australiensisk tempranillo. Producent är Tim Adams. Den här producenten finns representerad på SB, men inte med det här vinet. Vi befinner oss i det sydöstra hörnet av South Australia.
Finns en hel del som skickar vibbar till de riojer vi drack på 1990-talet. Ett mjukt och fruktigt vin (jordgubbar och körsbär). Lite trevliga kryddor, aningens dill och ordentligt med vanilj. Dotterns favorit.
Vi avslutar kvällen med en shiraz. Den här producenten håller till i det allra sydöstligste hörnet av South Australia.
I doften hittar vi lite björnbär, mörka plommon, peppar och aningens mint. Doften går igen i smaken men här tillkommer en del järnaktiga toner och lakrits. Tanninerna tar ett snällt och behagligt bett i gommen. Pigg syra.
Ungt och kan nog utvecklas en del.
Även detta är ett bra vardagsvin.



I en lugn och trevlig miljö blev detta en bra inledning på vår "lill-semester". Max guidade oss lite om vinerna och producenterna, men gav oss också möjlighet att föra våra egna samtal.



Vi åt till vinerna en välsmakande Quiche Lorraine, en charkuteritallrik och en ost bricka.
Vi kan verkligen rekommendera det här stället!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar