tisdag 12 november 2013

Riesling GG Halenberg


Till söndagens fisk, bergtungarullader fyllda med räkor och som tillbehör pressad potatis, plockade vi fram en riesling vi köpt av Atomwine.

2009 Schäfer-Fröhlich Riesling GG Halenberg
Producenten Schäfer-Fröhlich har arbetat med vinmakning sedan 1800-talet. Har jag förstått saken rätt så är det i och med Tom Fröhlich som vinmakare som framgångarna och uppmärksamheten kommit dvs någon gång i mitten på 1990-talet och framåt.
Vi har ingen stor erfarenhet av dessa tyska viner med alla sina beteckningar. Vi har googlat oss fram till följande:
Ett vin från Nahe gjort på druvan riesling och med beteckningen GG d v s Grosses Gewächs, vilket brukar borga för hög kvalitet.
Det görs ca 2 500 fl av den här varianten enligt Atomwine.

Till väsentligheterna. Det här var gott. Riktigt gott! Vi kan omgående konstatera att vi dricker för lite tyska rieslingviner. Det får bli bättring framöver.


Doften är frisk. Den domineras till en början av citrus, gröna äpplen och mineraler som närmast för tankarna till krossade flintastenar. Här finns också en del tropiska frukter som mango och persika. I bakgrunden finns en svag pust av petrolium.
Smaken är frisk, ja nästan så att den känns lite spritsig till en början med läckra syratoner av lime och gröna äpplen. Lite vita blommor och persika kan vi också bocka av. Efterhand kommer det fram lite mer eleganta drag av mineraler med en svag ton av örter. Eftersmaken är lång och elegant och kompletteras med lite tropiska frukter (mango och papya) och en lätt ton av rostade mandlar. Mineralerna återkommer också i eftersmaken men nu ytterligare förfinade. Det finns något mer som jag inte kan beskriva på något annat sätt än en hallonsyrlighet.Allt är sammanvävt till en smakupplevelse i den högre skolan. Så precist sammansatt och välbalanserat man bara kan önska sig.
Väldigt gott till vår mat på söndagen och minst lika gott på egenhand såväl på söndagskvällen som på måndagskvällen.

Betyg 4+

Vi fick betala strax under 200 DKK till Atomwine då vi köpte för någon månad sedan. Idag anges priset till 299 DKK på deras hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar