söndag 3 november 2013

La Pèira: Las Flors och Deusyls

Vi på Vintankar botaniserar ganska friskt i den italienska vinfloran. Det är också här vi har våra favoriter bl a Cascina Tavijn, Roagna Viviani, Roccolo Grassi, Occhipinti bara för att nämna några. Det finns många fler, några som jag borde nämnt men i hastigheten glömt av och av utrymmesskäl får vi nöja oss med dessa exemplen. Emellanåt tar vi oss över gränsen till Frankrike och hamnar då ofta i södra Rhonedalen.
Det finns en producent i Frankrike som vi håller väldigt högt och det är La Pèira en Damaisela.
Historien om La Pèira startade 2004 då kompositören och musikern Rob Dougan köpte 11,6 hektar i Terrassez du Larzac i Languedoc. Ambitionen var att skapa ett vin som kunde mäta sig med de största i världen. Detta skulle uppnås med minimala skördeuttag, gamla vinstockar, klassiska druvsorter, en vinmakare från Chateau Margaux, högsta möjliga standard på utrustning samt fullständig dedikering.
Källa: Bristly Wines hemsida.
Första vinet heter kort och gott La Pèira. Detta har vi enstaka flaskor av från ett par olika årgångar. Dom kräver tid på sig och därför har vi inte smakat dessa ännu.
Las Flors som är andra vinet är en av våra stora favoriter alla kategorier. Vi har skrivit om 2006 här och om
 2008 här och här. 2009 skrev vi om här.
Dags att skriva om 2007, som vi senast drack på våren 2010. Det var före vi bloggade, så därför inga ordentliga anteckningar förutom att vi tyckte det var superbra.
Det finns också ett tredje rött vin. Les Obriers de la Pèira, vilket har vi druckit såväl årgång 2008 som 2009. Ett enklare men också billigare vin, som vi också tycker håller hög klass för sitt pris.
Slutligen görs det ett vitt vin. Deusyls. Vi har skrivit om årgång 2007 här.
I fredags var det så dags att dra korken ur en 2007:a av Las Flors och i lördags blev det Deusyls 2008 som stod på tur.

2007 Las Flors
Las Flors blandas på runt 20% Mourvedre, 40% Syrah och 40% Grenache.
Vi möts av en gigantisk doft som omfamnar oss och nästan lämnar oss lite vimmelkantiga. Vi är absolut förflyttade till en högre sfär. En mörk förförisk frukt av körsbär och björnbär som tillsammans med en hel del vilda örter genast leder oss in på ett sydfranskt spår. Lägg därtill lite anis, choklad och ett floralt inslag, så har den komplexa doften tagit ett fast grepp om oss. vi sitter och småsniffar en lång stund innan vi till slut även låter gommen få sitt.
Smaken levererar på samma sätt som doften. Den ljuvligaste mörka frukten och de vilda sydfranska örterna är det som våra smaklökar omgående möts av. Strax därpå kompletteras dessa smaker av lite lättsamma toner av choklad, kaffe och ett uns muscovadosocker. Eftersmaken är redigt lång. Naturligtvis finns såväl den mörka frukten som örterna där, fast nu är de något nertonade och lämnar över till den mörka chokladen som ger en piffig liten bitterhet och så en rejäl dos lakrits. Tanninerna är finlemmade och samtidigt lite sandkorniga.
Så jäkla gott!!
Det är tre år sedan vi senast drack en 07:a. Lite rundare och lite mer mognadstoner tycker vi oss känna. Vinet behöver trots detta ett par timmar i karaff för att närma sig sin fulla potential.
Betyg 5

2008 Deusyls
Druvblandningen i Deusyls är Viognier (65-75%) och resten Rousanne.
Färgen skiner mot oss med en vacker guldgul ton.
Vi har vännerna E och M på besök med sina båda barn. Barnen får dofta och O utbrister "lime".
Visst är det så att i den stora och komplexa doften finns ett stort inslag av lime, men här finns också en del tropiska frukter och tämligen gott om örter/kryddor. Det ligger i bakgrunden en liten fond av vita blommor och aningens kaprifol.
I doften anar man att detta är något utöver det vanliga.Smaken är minst lika imponerande som doften. E utbrister att detta är det godaste vita vinet på länge. Det måste vi köpa. Alltid roligt när gästerna gillar det man serverar.
Smaken är komplex och med en väldigt bra sammansättning av fruktsmaker: citrus, äpplen, exotiska frukter, lite päron och melon. Örterna tar för sig och ger vinet en extra dimension. Den mogna och fina syran ger vinet en friskhet som är upplyftande. Eftersmaken är lång och där dyker en liten ton av honung upp.
Så elegant! Så läckert!

Betyg 5

Vi betalade 349 kr på "Bolaget" när vi köpte det här vinet för några veckor sedan. Mycket pengar så klart, men faktiskt värt varenda krona.
Här måste man kanske fundera i banor om vad får jag för vin på krogen för 349 kr? Då blir Deusyls 2008 ett fyndvin!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar