torsdag 21 november 2013

Söndag i Bryssel

Vi tog en sovmorgon och framemot tog tolvslaget tog vi en promenad runt Grand Place. Det kryllade som vanligt av turister, men också av scouter som sålde diverse hembakade produkter.
Kl 13 hade vi bestämt träff med dottern och hennes engelska kompis E för en gemensam lunch på Musical Instrument Museum. Högst upp i museibyggnaden ligger det en restaurang med en vidunderlig utsikt över Bryssel. På söndagar serveras där en Brunch som vi hört en del gott om. Vi gick dock inför något lättare. I mitt fall blev det en sallad på rökt anka. Riktigt gott och detta kan jag verkligen rekommendera.

Här blev det också resans ända öl. En öl som i sig själv är en måltid. Smaken är komplex och riktigt god. Kryddig, lite örter och en del torkad frukt. En härlig balans mellan sötman och beskan.


Vi tog oss sedan ut till Royal Museum of Central Africa. Det är inga trevliga känslor som virvlar runt inom en efter några timmars rundvandring. Ingen trevlig del av européernas historia.

Någon timmas vila och sedan är det dags för den sista måltiden. Det vete katten om inte detta är resans bästa restaurangupplevelse.
Les Petits Oignons är en restaurang som vi verkligen kan rekommendera.
Maten i centrum, men också med en bra vinlista och utomordentlig service.


Vi börjar med champagne, som också får följa oss igenom förrätten. En fullständigt magisk Fois Gras. På menyn står det:
"Duck foie gras in a homemade terrine dish with mild spices, fig compote, toasted brioche".
En start som heter duga!


Champagnen var inte så tokig den heller. En blandning på 55% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 15% Chardonnay.
Torr och frisk och där syran signalerar röda äpplena och citrus. En härlig brödig touch och fina mineraler. Fin mousse och bra längd.10 euro glaset fick vi betala.

Tre olika kötträtter även den här kvällen
- Vol-au-vent of farm-raised (free range) poularde, Hollandaise     sauce
- Grilled veal escalope, rocket, parmesan, balsamic vinegar and pine nuts,  roasted potatoes with rosemary
- Roasted roe deer fillet, “Grand veneur” sauce, autumn fruits and vegetables garnish

Vi dricker ett vin från norra Rhone från appellationen Saint Joseph. Druvan är Syrah till 100%. Årgången är 2009.
Här finns en del kraft som matchar vår mat perfekt. I gommen stöter vi på mörka bär i form av svarta vinbär och björnbär.
Här finns också gott om kryddor och örter. I mellanpartiet tillkommer nymalen svartpeppar. Rejäla tanniner, som vi egentligen inte noterar förrän vi dricker slutskvätten. Eftersmaken känns då lite rökig och med en fin ton av lakrits. Det här var en fullträff.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar