tisdag 5 november 2013

2010 Chablis Premier Cru "Mont-De-Milieu", Domaine Pinson

Ni som följer bloggen vet att det mestadels är rött vin och en del champagne som Vintankar konsumerar.
Emellanåt dyker det upp en flaska vitt. Ett sådant tillfälle var det i söndags. Vi är inte så bevandrade i Chabliserna underbara värld, men har fastnat för Domaine Pinsons variant från Mont-De-Milieu.

2010 Chablis Premier Cru Mont-De-Milieu
Producent är Domaine Pinson. Dom förfogar över ca 12 ha vingårdar. En Grand Cru (Les Clos) samt några Premier Cru lotter bl a "Mont-de Milieu" som det här vinet kommer ifrån.
Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Nu är det dags för den första 2010:an.
Vi möts av en frisk och ungdomlig doft. Kanske något sluten, men ändå med en viss tydlighet. Här finns fina citrustoner, lite vita blommor och en hel del mineraler. Vi kan ana oss till lite underliggande tropisk frukt samt små, små drag av ekfat.
Smaken är mycket frisk och domineras initialt  av gröna äpplen och citrus. Mineralerna är mycket påtagliga och visar med tydlighet var druvorna vuxit. Syran är frisk och stor, men harmoniserar redan nu ganska bra med frukten.
Eftersmaken är medellång, men det känns som om den kommer att utvecklas till att bli längre och mer komplex. Redan nu spårar vi drag av tropisk frukt och aningens honung. Klart läckert.
Ett ungt vin med en bra framtid, spår vi.

Betyg 4

Vi betalade 220 kr flaskan när köpte det här vinet. Tryffelsvinet importerar och minns jag rätt fanns det endast i sexpack.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar