torsdag 14 november 2013

Saint Jean Du Barroux. Vin 2.

I lördags skrev jag om Saint Jean Barroux vardagsvin " La Source". Vi kättrar upp ett hack i hierarkin. Lägger på på en femtilapp och testar:
2010 L´Argile
Detta vin har tidigare gått under namnet SJB 3 eller Cuvée Oligocene. Vi befinner oss i Södra Rhone i appellationen Cotes du Ventoux.
Till vänster har vi Mount Ventoux. Till höger
Les Dentelles de Montmirail. I mitten Le Barroux.
Vinet är gjort på 75% Grenache, 15% Syrah, 5% Cinsault och 5% Carignan, som avstjälkades till 75% och som fått skalmacerera i 12 dagar.
Jäsning och lagring (18 månader) har skett på tankar av cement och emalj
Ekologisk odling är en självklarhet för Philippe Gimel


Vi följer vinet under två dagar. Vi häller upp vinet i våra glas och låter sedan glasen stå i någon timma innan det är dags att ta sig an vinet.
Färgen är riktigt mörkt röd.
Det doftar av mörka bär, en hel del örter, lite mineraler och en diffus blommighet i bakgrunden. Trevligt.
Smaken är lite stram. Det finns en del kraft i vinet, men detta till trots känns vinet slankt. Här finns en koncentrerad smak av mörka bär ( körsbär, hallon, cassis) De provencalska örterna tar för sig rejält och påminner mig om cykelturen Luberon runt som vi gjorde i september. Bra och småpigg syra. Snälla men ändå alerta tanniner. Eftersmaken är medellång och där får den mörka frukten och örterna ett tydligt anslag av svart peppar.
Vi provade som sagt vinet under två dagar. Lika gott dag två som dag ett. Den enda förändring är att möjligen känns vinet lite mjukare dag två.
Det står på etiketten att vinet har en alkohol på 15%. Ofattbart, vilket betyder att den är totalintegrerad i frukten.
Det som imponerar mest är nog helheten, där varje del är så väl avvägd och balanserad mot varandra. Ett imponerande bygge. Med andra ord är vinet helt enkelt på ren götebosska "GÖRGOTT".

Betyg 4+

Finns i Beställningssortimentet för 199 kr.

3 kommentarer:

 1. E du go ellah? Knö daj och ta en halv special till!

  Så, beställt! ;-)

  SvaraRadera
 2. Å en halv special.Någonstans emellan Domus - Palais.

  SvaraRadera
 3. Ah, Domus-Palais, en klassiker!

  SvaraRadera