Vi bodde på ett litet familjehotell mitt i centrala Verona. Trevligt, bra service och riktig familjekänsla.
Alldeles intill hotellet ligger den här restaurangen. Varje besök i Verona resulterar med åtminstone ett besök här. Det har varit så sedan 2006.
Inte minst för den sympatiske ägaren. Dock har priserna gått upp en del.
Tryffelmortadella. En given starter. |
Zucchiniblommor fyllda med pasta och ricottaost |
Det här är gjort enbart på druvorna Corvina och Rondinella.
Vinet har legat i 18 månader på stora fat av Slovonsk ek och även tunnor av körsbärsträd har använts.
Mogna, söta, mörka körsbär, kryddor och kakao hittar vi i smaken. En viss stramhet tyder på aktiva, men snälla tanniner.
Kanske lite utslätat och inte så mycket egen charm. Ett ganska typiskt Ripassovin
Betyg 3+
Producenten är för mig helt ny, men verkar husera runt Marano några mil nordost om Fumane
Här har det använts Corvina, Rondinella, Molinara och en slatt Sangiovese. En helt annorlunda Ripasso med en kraftig doft av svarta vinbär. Ganska komplex smak, lite mjukare framtoning och bra syra. Lite annorlunda. Väl värt att testa igen.
Betyg 3+
Det blev ett glas Valpolicella av det enkla slaget. Inte alls så tokigt. Tanken är att vi under resans gång ska prioritera basvalpolicellan till luncherna.
Vinet är gjort på 25% Corvina, 25% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Molinara, 10% Rossignola, Negrara, Dindarella.
Ett ungt vin som är friskt i smaken med körsbär och röda vinbär som fanbärare. Förvisso enkelt men med en viss charm. Jag dricker det här gärna igen till en enkel pasta/pizza lunch.
Betyg 3
I en av gränderna i närheten av Piazza Erbe åt vi en lättare middag före operabesöket. Ingen omfattande vinlista. Vi beställde en superiore och då blev det en Ripasso. Accordinis viner håller vi högt. Vi besökte gården för två år sedan.
Det här är en bra Ripasso, som är gjord på Corvina Veronese 60% , Corvinone 15%, Rondinella 20% och Molinara 5%.
Vinet har legat 18 månader på slovonska ekfat.
Mörka bär, lite örter, aningens torkad frukt och kakao tillsammans med mjuka, men aktiva tanniner gör det här till ett bra vin.
Betyg 4-
Vi hann med ett glas av detta innan operabesöket. Gjort på endast Corvina och Rondinella druvor. Lite kraftfullare men ändå mjukt. Här kan man ana att producenten sneglat på sina amaroneviner och därmed blir vinet utan egen charm. Detta sagt, så smakade det ändå gott. Hygglig friskhet, mjuka tanniner, körsbär, kakao och vanilj dominerar smakintrycken.
Betyg 3+
Vi var med om säsongsöppningen av operor på Arena di Verona.
Verdis Maskeradbalen var ju lite kul för oss svenskar. En ljummen sommarkväll, makalös akustik och magisk stämning.
Vi njöt!!
Sista dagen i Verona! Förmiddagskaffe ovanför Teatro Romano.
Vilka bakverk och utsikten över staden var magnefik.
Lunch blev det på Cappa Café. Vi satt i skuggan på baksidan som vetter mot floden Adige. Inte långt ifrån Ponte Pietra ligger det här stället. Rustik italiensk mat och goda pizzor serveras det.
Vi valde en Valpolicella från det stora kooperativet Cantina di Negrar. 60% Corvina, 20% Corvinone och 20% Rondinella är druvsammansättningen.
Inte alls så tokigt. Enkelt, ungt och smak av lite röda bär, örter och med en uppfriskande syra. Visst finns det en del fjäderlätta tanniner. Det här ska drickas och inte analyseras.
Betyg 3
Vi hade bokat bord på restaurangen som ligger vägg i vägg med vårt hotell. Vi bjöds på ett glas Prosecco i väntan på att vårt bord skulle bli ledigt. Enkelt och svalkande. Torrt så klart. Gott, men kanske inte så charmigt mer mainstream.
Betyg 3
Till kvällens oxkind fick det bli en amarone.
2004 I Saltari Amarone della Valpolicella.
En helt ny bekantskap. Ett resultat av ett samarbete mellan vinerierna Colognola och Sartori, där vinmakaren Franco Bernabei fått fria händer. Druvorna är 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Croatina och 10% Corvinone. Druvorna kommer från vingårdar i Mezzanedalen någon mil nordost om Verona. Ca tre månader torkas druvorna. Vinet har legat dryga två år på ekfat.
Det här är inte alls så tokigt. Här finns de typiska mörka körsbären, en hel del örter/kryddor och torkad frukt (fikon). Ganska piggt och med tanniner som visserligen är mjuka men ändå med ett litet bett.
Lång eftersmak där lite mer mörk frukt, kakao, kaffe och aningens vanilj ger sig tillkänna.
Det här är väl ingen stor amarone. Det är ändå en plusvariant som jag gärna dricker mer av.
Betyg 4
Ett glas Soave från Pieropan är också värd en notering.
Väldigt frisk i smaken med örter, citrus och gröna äpplen som främsta markörer. I eftersmaken lite mineraler, aprikos och melon. Inget stort vin, men uppfriskande och gott.
Finns på "Bolaget" för 79 kr för 375 ml.
Betyg 3+
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar