tisdag 15 juli 2014

14 juli. Frankrikes nationaldag. Roséchampagne.

Igår på på Frankrikes nationaldag hade vi besök av några goda vänner. Det föll sig naturligt att dricka lite champagne och då sommarvädret visade sig från sin bästa sida (nåväl åtminstone regnade det inte) öppnade vi två flaskor roséchampagne.

Paul Goerg Premier Cru Rosé Brut
Producenten Paul Goerg har sin verksamhet i  Vertus  i den södra delen av Cote des Blancs. Dom förfogar där över vingårdar på 120 ha. Deras portfölj består av sex olika champagner, där rosén utgör en variant.
Den är gjord på 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir. Degorgering sker som tidigast efter tre år, därefter får champagnen ytterligare fyra till sex månader innan det släpps ut på marknaden.

Färgen drar åt det laxrosa hållet.
Det doftar av röda bär främst hallon och smultron. Här finns också ett litet lättare drag av rostat bröd.
Smaken är torr och frisk med tydliga röda bär som främsta markörer. Lite lättare kryddor, röda äpplen och något bokna äpplen kan vi också registrera. Eftersmaken är av medellängd med lite inslag bröd, mineraler och en lätt gräddighet.

Betyg 4

Priset på SB är 279 kr, vilket får anses som ett bra pris för en roséchampagne av den här klassen


Hatt et Söner Grand Cuvée Rosé.
Vi drack den här för dryga året sedan och då tyckte vi så här.

Blandningen är 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

Färgen är blekrosa.
Doften bär tydliga inslag av hallon, smultron och lite mosade jordgubbar. En liten citrusfläkt skänker friskhet åt den här champagnen.
Smaken är torr och frisk. Inte så kraftig. Samma röda bär från doften kan vi omgående känna i smaken, men nu kompletteras de av friska röda äpplen. Eftersmaken är lite kortare än medel och där kan vi känna lite blodgrape, aprikos och persika.
En mycket lättdrucken champagne som vi gärna tar som aperitif.

Betyg 4-

Priset i beställningssortimentet är 409 kr, vilket vi tycker är något högtInga kommentarer:

Skicka en kommentar