onsdag 23 juli 2014

Brachetto d´Acqui

Förra året upptäckte vi ett vin som är som klippt och skuret för bärdesserter. Den lätta alkoholen, friskheten och blandningen av sött och syrligt gjorde Brachetto d´Acqui till ett av sommarens favoritviner. Vi stämmer av läget med ett vin från året 2013.

Brachetto d´Acqui
Detta är en skyddad ursprungsbeteckning, DOCG, sedan 1996. Det blev en DOC redan 1969. Vinet är gjort på druvan Brachetto. Geografiskt utgör området runt Acqui Terme i provinsen Alessandria i Piemonte huvudområdet, men med en avstickare in i Asti


Brachetto d´Acqui 2013, "Braida", Giacomo Bologna
Producent Giacomo Bologna lyssnade till smeknamnet Braida, vilket fått ge namn till det här vinet. Giacomo avled hastigt och företaget och vinmakeriet har förts vidare genom hustrun Anna och de båda barnen Raffaela (enolog) och Giuseppe (agronom).

Färgen lyser vackert med en ljusröd ton och lite mörkrosa stråk emot oss på ett inbjudande sätt.

Det doftar av röda bär, främst jordgubbar och smultron, men även lite hallon och ljusa körsbär. Lite örter finns där i bakgrunden som ger vinet en karaktär som signalerar klass.

I gommen får vi ett pärlande sött vin med stor friskhet. Här finns en underbar fruktkompott av röda bär: jordgubbar, hallon och körsbär är de som dominerar till en början. Det tillkommer efterhand smultron, örter och fläder. Lite mineraler tycker vi oss notera i eftersmaken.
Den fina balansen mellan sötman och syrligheten gör det här vinet så användbart till jordgubbar, men även andra bärdesserter och sorbeter
Egentligen ska vinet drickas utan för mycket analyserande. Den låga alkoholen gör att det går att ta stora klunkar och bara njuta!

Betyg 4

Den här halvflaskan kostar 79 kr och finns i det ordinarie sortimentet. Det verkar finnas en del flaskor spridda över vårt avlånga land.
I beställningssortimentet finns Rinaldi Vinis variant för 141 kr för 75 cl. Jag drack den förra året och skrev då så här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar