söndag 27 juli 2014

Domaine de Régusse.

Vi hade våra vänner S och M på middag. Det hade blivit dags att planera årets cykeltur i Provence. Vi hade fixat lite mat och vad passar sig bättre än att plocka upp en flaska köpt på förra årets Luberon runt.

2007 Grande Tradition
Geografiskt befinner vi oss någon mil väster om den lilla staden Manosque. Det här området har egen AOC status, Coteaux de Pierrevert. De röda vinerna måste innehålla minst 70% av Grenache och Syrah och dessa två druvor måste ingå med minst 30% vardera. Andra tillåtna druvor är Cinsault, Carignan och Mourvedre. Vårt vin innehåller endast Grenache och Syrah, men den exakta mixen kan jag inte få fram. Av smaken att döma är det Grenache som utgör huvuddruvan.

Det doftar av mörka bär och örter. I en soldränkt stil, ja man kan riktigt känna solvärmen slå emot oss. En lätt doft av pinjeträ förstärker de här intrycken. Vi sluter ögonen och vips är vi i Luberon på väg över en bergstopp.

Smaken är fyllig och rund med solvarma mörka bär, främst björnbär och hallo. Tanninerna är så avrundade, mjuka och lena de någonsin kan bli. Syran finns här, men kunde varit något mer alert. Eftersmaken är medellång och känns lite kryddig, med några lagerblad, en lätt ton av viol och mera solmogna mörka bär.

Det här är väl inget vin jag kommer att leta efter, men det fyllde den här kvällen den viktiga funktionen att vi lätt kunde återskapa stämningen, associationer och minnen från förra årets cykeltur Luberon Runt.
Ibland är detta viktigare än att ställa sig upp och göra vågen åt vinmakaren.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar