måndag 24 november 2014

Franska Vinlistan. Provning november 2014.

I förra veckan gavs det möjlighet att prova några av Franska Vinlistans viner. Vintankar har sedan flera år gjort ett par köp om året. Främst har det varit champagne, men även lite andra godsaker har det blivit. Oftast säljs vinerna i förpackning om sex flaskor. Det kan ibland kännas som allt för många, men har man några vinvänner (som Vintankar har), så kan man dela på en låda.

Precis som tidigare provningar, så började kvällens övningar med champagne.


I den här trion är det Paul Dethunes Blanc de Noir som sticker ut. Vi är väldigt förtjusta i Paul Dethunes champagner överlag inte minst denna. Inte blir det sämre av att tillverkningen/odlingen sker efter ekologiska principer.

Baksideetiketten lämnar en del information bl a att den tappades på flaska i april 2011 och degorgerades i jan 2014.
Vinet är gjort på Pinot Noir till 100% och druvorna kommer från Grand Cru vingårdar i Ambonnay.

Det här är en underbar matchampagne, men vi dricker den gärna även på egen hand. Här finns kraft, elegans och en fin rondör.
Det finns en bra syra med toner av röda äpplen och blodapelsin. Lite fler röda bär, nötter och i avslutet en lätt vaniljton, som skvallrar om ekfatslagring kan vi också notera.
Priset är 379 kr per flaska.
Betyg 4
Vi fyller på vårt förråd.


En relativt ny producent. Det här är en champagne gjord enbart på druvan Chardonnay, som växt i Cote du Perthois, nära byn Vitry. 2/3 av druvorna är från 2011 och 1/3 från 2010. Lagringen har skett på emaljerade stålfat.
I april 2012 tappades vinet på flaska och degorgerades 6 februari 2014.

Doft av gula äpplen, nötter, bröd och med en viss blommighet. I smaken känner vi aprikos, mariekex och rostade mandlar. I eftersmaken dyker det upp en del mineraler. Bra syra som påminner om gula äpplen som ännu inte mognat.
En ganska enkel champagne som har stor klunkvänlighet, men ändå med en viss charm. Passar bra som aperitif.
Betyg 3+
Priset är 265 kr per flaska


En årgångschampagne (2008) gjord på druvorna Pinot Noir 62% och Chardonnay 38% från Grand Cry byn Ambonnay. Producenten tillämpar biodynamiska principer. Champagnen har haft en kort tid på ekfat och tappades på butelj i juli 2009 och degorgerades i september 2013.

Något ung idag och med en ordentlig syra. En "matchampagne".
Jag upplevde den lite krävande. Smaken är torr och frisk.
Här finns lite fina inslag av äpplen, citrus, mineraler och kex.
Jag går inte riktigt igång på den här, fast det var många andra som gillade den här stilen.
Betyg 4-
 Priset är 333 kr per flaska.


Så var det dags för lite viner från södra Rhone. Två viner från producenten Chateau de Manissy. Dom äger 18 ha i Vallée du Rhone och med vineriet i Tavel. Från och med årgång 2012 får dom ange beteckningen Agriculture Biologique
Dom gör tre viner från tre olika appellationer. Den här kvällen fick vi stifta bekantskap med deras Cotes du Rhone gjort på 60% Grenache, 30 Carignan och 10% Counoise  och deras vin från Lirac gjort på 80% Grenache, 10% Syrah och 10% Cinsault.
Två trevliga och bra viner, men inte det där extra som sticker ut.
Betyg 3 på båda vinerna.

Jag blev mer imponerad av Domaine du Petit-Barbaras och deras Cotes du Rhone Villages Selection. Årgången är 2012.
Vinet är gjort på 80% Syrah och 20% Grenache. Ett vin som gjort för höstens grytor. Gott om frukt från såväl röda som mörka bär, rejält med örter och en läcker ton av svart peppar. Behagfulla tanniner. Hyggligt lång eftersmak där lakrits, aningens viol, charkuterier får göra sällskap med frukten och örterna.
Priset är 119 kr flaskan.
Betyg 3+


Vi avslutade provningen med en Chianti och ett vin från Bordeaux. 2009 Chateau-Maillet från Pomerol köpte jag redan förra året. Jag drack en flaska i somras och hur jag upplevde den kan du läsa här.
Priset är 329 kr. Betyget är 4.

Chiantin är en ny bekantskap. Producent är Villa A Sesta. Dom förfogar över 1100 ha mark varav 47 ha är vinodlingar. Geografiskt befinner vi oss någon mil öster om Siena.
Vinet är en Chianti Classico Riserva från 2008. Franska Vinlistan anger Sangiovese till 100%, men på hemsidan framgår att man blandar i en skvätt Cabernet Sauvignon. Hur som så har druvorna växt på vingårdarna i Castelnuevo Berardenga. Vinet har macererats runt 20 dagar tillsammans med skalen och därefter fått ligga till sig i 30 månader på  13 hl stora ekfat. Slutligen får vinet vila runt ett år på flaska innan det är redo för markanaden.
Vinet har en mycket angenäm doft av körsbär, söt tobak, choklad och medelhavs kryddor. Inslaget av ek är för närvarande ganska tydligt.
I munnen känns vinet kraftigt, ungdomligt och packat med frukt samtidigt som det är småstramt med tanniner som tar för sig ganska ordentligt. En bra bärkompott av främst röda bär, men även ett litet mörkare inslag kan vi notera. Örterna/kryddorna som fanns i doften går igen i smaken. Inslaget av ek är påtagligt. Det finns något i det här vinet som attraherar mig och som  får mig att tro på en bra utveckling speciellt när eken integrerats.
Jag delar en sexpack med LM och B och låter mina flaskor få två/tre år i källaren.
Pris 199 kr.
Betyg 3+

2 kommentarer:

  1. Någon här som är intresserad av att köpa in sig på/dela en låda
    Paul Dethunes Blanc de Noir och en
    Paul Déthune Cuvée Prestige från Franska Vinlistan?

    Maila i sådana fall mikael.essle@gmail.com

    SvaraRadera
  2. I Göteborgsområdet ska tilläggas....

    SvaraRadera