söndag 2 november 2014

Giol Organic Prosecco Brut. Ett varuprov.

Jag hämtade för ett par veckor sedan ut ett varuprov från Hermansson & Co. Av olika anledningar har det inte blivit av att testa det, men igår var det dags. Vi hade några vänner på besök och innan maten fyllde jag våra glas med lite Prosecco.

Azienda Agricola Giol är en producent med en lång historia bakom sig. Ja, den daterar sig tillbaks till år 1427.
Verksamheten är förlagd till San Polo di Piave, några mil norr om Venedig. 1919 köptes hela gården dvs slottet, vineriet och vingårdarna utav Giovanni Giol. Idag är det hans barnbarnsbarn Luisa som tillsammans med sin son Vittorio driver verksamheten.
Redan 1987 blev gården certifierad som Organisk Odlare.
2007 fick vinerna statusen som Vegetariska och Veganprodukter.
Dom gör röda viner på Merlot och Cabernet Sauvignon, vita viner på Pinot Grigio och Chardonnay och ett par roséviner. I många fall finns vinerna med såväl kork som skruvkapsyl.

Ja, så gör dom förstås Prosecco i ett par olika varianter. Här är druvan Glera.
Du som vill veta mer om Prosecco rekommendrar jag att klicka in på bloggen Billigt Vin. Ingvar har där skrivit en serie mycket läsvärda artiklar om Prosecco.

Hos Systembolaget finns fem av Giols produkter.
I oktober lanserades en variant med namnet Prosecco Organic Brut i beställningssortimentet för 89 kr. Det är detta jag fått ett varuprov utav.

Mycket ljus i färgen, nästan blekgul med några ljusgröna(vårgrönska) stråk ut mot glaskanten.

En försiktig doft av ungdomlighet når vår nos. Här finns lite lätta toner av päron, persika och mariekex. En vag blommighet vilar över helheten.

I munnen är vinet friskt, torrt och fruktigt. Vi noterar omgående lite citrus, gråpäron, något lite gröna äpplen och ett fint persikoinslag.
Ett enkelt och okomplicerat bubblande vin. Väldigt lättdrucket och perfekt som aperitif.
Jag dricker gärna det här igen. Gärna som aperitif eller som svalkande en varm sommardag.

Betyg 3Inga kommentarer:

Skicka en kommentar