måndag 17 november 2014

Provning av viner från Friuli i Köpenhamn 2014

Ja, så var det dags för årets provning av viner från Friuli Venezia Giulia. Det är runt fem-sex år sedan jag upptäckte detta område i det nordöstra hörnet av Italien. Det var bloggen Billigt Vin som skrev så intressanta inlägg att jag helt enkelt var tvungen att testa.
Förra året var jag på min första större provning av viner från Friuli, så när chansen även i år dök upp, så blev det ett måste att ta sig till Köpenhamn.
Det blev uppstigning i ottan. Kl 10.35 ankommer jag Köpenhamn, sedan tågbyte till Valby och någon minut för kl 11 är jag på plats. Jag hänger verkligen på låset och är en av de första deltagarna.
Ingen trängsel och varje producent har gott om tid att ägna sig åt en oansenlig bloggare från Sverige.Första stoppet blir hos RoncSoreli, där Tania och Flavio guidar mig igenom sina viner.
Vingården ligger någon mil norr om Cormons, precis på gränsen till Slovenien.
Ett av fälten, där det bl a odlas Schioppettino, håller man sedan 2012 på att ställa om till ekologisk odling.
Jag provar mig igenom deras viner och kan konstatera att de genomgående håller en hög kvalitet.


Precis som förra året blir jag imponerad av denne producent.
Deras Pinot Grigio har fått jäsa runt en vecka tillsammans med skalen, vilket ger en kopparaktig färg och spännande smaker.
Deras Schioppettino imponerar, precis som förra året, stort på mig. 18 månader på stora ekfat (slavonsk ek). En underpar doft av röda bär och vitpeppat. Så gott!

Ett par av vinerna finns i beställningssortimentet genom importören Samott Konsult.


Nästa stopp blev hos Il Roncal. Martina och den svenske importören Anders på Hydmar AB berättar entusiastiskt om sina viner.
Geografiskt befinner vi oss någon mil längre norr ut, fortfarande nära gränsen till Slovenien.

Deras Pignolo är helt underbar. Sen skörd av druvorna. 30 månader på små franska ekfat, ytterligare 5 månader på ståltank och slutligen sex månader på flaska.
Mjuka tanniner, bra syra, ljuvlig frukt och lite finlemmade örter.
Deras Schioppettino är mycket bra.
Även dom vita vinerna levererade på ett bra sätt.
En mycket entusiastisk ägardotter berättar om familjens viner.Det här vinet gjort på druvan Merlot till 100% smakade verkligen mera. Utan tvekan mässans bästa Merlotvin. Jag köper det här så fort jag får chansen.

Ännu en av dessa små vinproducenter (ca 30 000 flaskor), som med stor entusiasm och glädje presenterar sina viner. Zorzon är namnet. Vingården är belägen några km norr om Cormons.

Giorgio Deganis är tredje generationen vinmakare.


Deras Cabernet Franc 2012 var helt suverän. Visserligen väldigt ung idag, men med en mycket trevlig mörk frukt. Ordentliga tanniner och en trevlig syra. Ett par år i källaren och det kommer att vara en storslagen Cabernet Franc.

Vi fick en pratstund med Annette från Tenute Tomasella. Av t-shirten ser ni att hon är engagerad i #winelover, en community för vinälskare. Hon bad mig framför hälsningar till Magnus Reuterdahl, vilket härmed verkställs

Tenute Tomasella har vingårdar i såväl Veneto som i Friuli.Två riktigt hyggliga Prosecco. Bra syra och friskhet och med fin karaktär.
Här är druvan Glera till 100%


Ett mousserande vin gjort på druvorna Refosco och övermogna Verduzzo.
Det börjar med en stor friskhet med en lätt sötma och avslutar i en liten bitter ton.  Ett annorlunda vin, som passar bra som aperitif eller varför inte till jordgubbar.


Ett av mässans mest märkliga viner. Ett dessertvin tänkt för chokladvarianter. Vinet är gjort på Merlot som fått tillbringa en tid på ekfat. Man har sedan tillsatt essenser av örter, aloe, rabarber, absint,  m m.
Smaken påminner om hostmedicin. Fast elegantare. Inte riktigt min grej.


Aquila del Torre är en producent med en fin samling viner. Dom är också certifierade som organisk odlare. Vingården ligger någon mil nordost om Udine
Ur deras sortiment vill jag framförallt framhålla Vit dai Maz och Oasi.

Vit dai Maz är gjort på druvan Sauvignon Blanc. Inte så aromatisk, men desto elegantare istället. En härlig kombination av citrus, lite nässlor, fläder och en stor portion mineraler.

Oasi är ett torrt vin gjort på druvan Picolit. En fin blommighet parad med mineraler, citrus och en elegant balsam.


Jag sammanfattar det här som en verkligt trevlig tillställning.
Överlag väldigt goda viner. Nästan inga stolpskott.
Inalles var det 18 utställare. Jag har fått mig en ordentlig genomgång av de lokala vita/gröna druvorna Friulano, Malvasia, Picolit, Ribolla Gialla samt de internationella Sauvignon Blanc och Pinot Grigio.
På den röda sidan var det åtskilliga Refosco, någon Pignol och Schioppettino samt en del viner på de internationella druvorna Merlot och Cabernet Franc.

Utställarna hade kanske önskat sig fler besökare, men jag kunde vandra runt i lugn och ro och få ordentliga pratstunder med producenterna. Ingvar från bloggen Billigt Vin var också där, vilket gav möjligheten till trevligt meningsutbyte.

En sökning på Friuli  på Systembolagets hemsida ger 42 träffar. Jag hann den här dagen med att prova knappa hundra viner. Många platsar definitivt på "Bolaget".

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Roligt att du gillade inlägget. Det var ett trevligt samtal med dig och Martina.
   Nu återstår att planera en resa till Markaryd och att beställa några av Il Roncalsviner. Är det sex flaskor av var sort som gäller eller kan jag kombinera så jag får jämna sextal flaskor?
   Jag hinner inte för jul, men efter nyår någon gång.
   Du kan svara antingen i kommentarsfältet eller på jcvintankar@gmail.com

   Radera
 2. Thank you Jan for the feature about the wine tasting Friulano & Friends in Copenhagen last week! We hope you can come to visit our region soon. Kind regards, Annette

  SvaraRadera
 3. Hälsningen mottagen :)

  //Magnus Reuterdahl

  SvaraRadera