lördag 22 november 2014

Skaldjursfest med champagne och Arneis.

Förra helgen hade vi båda barnen hemma. Fredagen kalasade vi ihop med broderns familj. På lördagen ordnade vi till en skaldjursfest för barnen.Till hummern var det givetvis champagne i glasen. Det blev Paul Déthune Cuvée Prestige. Paul Déthune har vi ett särskilt gott öga till. Vi har druckit några varianter och alla har levererat. Likaså den här kvällen. Fantastisk god. Jag skrev om den här champagnen för ett år sedan. Allt jag skrev då stämmer även idag, så jag hänvisar till förra årets omdöme, som du hittar här.

Jag rensade krabborna och gjorde en lite hetare sås, som tillsammans med färsk pasta blev en succé hos hustrun och barnen. Jag tog fram en flaska, som jag hade med mig hem från senaste Köpenhamnsbesöket. Köpt hos Fabio och Mie på Cibi e Vini.
Skam till sägandes så är det faktiskt första gången jag dricker ett vin på druvan Arneis.
Producent är Punset. Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.
Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Vinet är gjort på druvan Arneis. Det här är min första bekantskap med den druvan och det smakade mera.

Färgen är något blekgul med några grönskiriga stråk ut mot glaskanten.

Det är en ungdomlig doft med inslag av päron, honungsmelon, lite örter och citrus.Vi noterar en diskret touch av vita blommor. Mycket angenämt.


Smaken är torr, frisk och ung. Det första vi noterar är gröna äpplen, lite päron och rivet citrusskal, men det finns mera: gula plommon, lite örter och ett nätt inslag av blommor.

Det här är gott. Kanske inte så elegant, men det är ett smakrikt vin, där allt sitter på plats.

Betyg 3+

Priset är 119 DKK hos Cibi e Vini

1 kommentar:

  1. Ponzi, i Oregon, gör en trevlig Arneis, men den går nog inte att få tag på här i Svedala... De hade fått sticklingar från Piemonte.

    SvaraRadera