måndag 10 november 2014

2010 Chateauneuf från Mas de Boislauzon

Det mörknar allt tidigare. Den gångna veckan kom också kylan, även om vi i Nordhalland har förskonats från snöelände. Tid är bokad för byte till vinterdäck.
Den här årstiden är det gott med lite kraftfullare viner som utstrålar sommarvärme. Viner från Chateauneuf-du-Pape uppfyller detta, så det vara bara att gå ner i källaren och plocka upp något lämpligt.

2010 Chateauneuf-du-Pape Tradition, Mas de Boislauzon
Den här vingården drivs av syskonen Chaussy och är belägen i den norra delen av appellationen. Sedan 2012 är  vingården certifierad som agriculture biologique.
Jag tidigare provat 2007 och 2009. Nu är det dags för version 2010.

Vinet är gjort på druvorna Grenache 85%, Mourvèdre 10% och Syrah 5%.
Vinet har fått jäsa i cementtankar för att sedan få ligga till sig i 12 månader på foudres och cementtankar.

När vi dricker av det här vinet så bekräftas våra  uppfattningar om Ch9dP.

Vi möts av en stor och kraftfull doft, där den mörka frukten utgör en av grundpelarna tillsammans med läckra finmalda provencalska örter. 

Kanske är det den lilla tonen av pinjeträd, som griper tag i oss och vi kan sluta ögonen och doften från vinet frammanar känslan från våra cykelturer i Provence.

Vi gillar verkligen den här chateauneufen. Det finns en bärkompott av diverse mörka bär som verkligen slår an hos våra smaksinnen. Detta i kombination av läckra örter, salt lakrits och en förhållandevis frisk syra får oss att dra på smilbanden. Tanninerna är på alerten, men är mjuka och lena samtidigt som dom bjuder på lite motstånd. Eftersmaken är så där läcker och komplex som de riktigt bra Chateauneuf-du-Pape-vinerna kan bjuda på. Vi hittar kakao, lite rått kött, violer och en viss pepprighet. Naturligtvis ligger den mörka frukten hela tiden i bakgrunden och påminner oss att det är
grundstommen i vinet.

Betyg 4+

 Idag kostar 2010:an 259 kr i beställningssortimentet. Ett bra pris för ett riktigt bra vin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar