Naturligtvis görs det ingen amarone i Sverige.
Det finns ett gäng amaronenördar som 2005 bildade Clubamarone. Sällskapet är öppet för alla och medlemskapet är gratis. Vi på Vintankar anslöt oss 2006.
De allra nördigaste betalar en årsavgift på 1 500 kr för ett Guldmedlemskap. Med medlemsskapet följer en del förmåner bl a bra rabatter hos en del amaroneproducenter samt en specialversion av Villa Monteleones amarone.
Jag har tidigare testat årgång 2008, vilket du kan läsa om här.
Vill du veta mer om producenten Villa Monteleone så har jag skrivit om dom här.
Årgång nr två i detta projekt är 2009:an.
Det svenska ekfatet tillverkades i Sverige av tunnbindaren Thorslundskagge under 2010. I november 2010 anlände det till Villa Montelone och Lucia tappade då över 225 liter Amarone (som fram till dess legat på det första svenska ekfatet som användes till årgång 2008) till det nyanlända svenska ekfatet. Vinet lagras därefter på den nya svenska eken i ca 16 månader fram till försommaren 2012 då buteljering skedde. Därefter lagras viner 12 månader på butelj innan flaskorna är redo att transporteras upp till Sverige och därefter distribueras till respektive guldmedlem i Club Amarone under hösten 2013.
Det är alltså samma druvmix som i VM:s vanliga amarone. Den enda skillnaden är att det legat på fat av svensk ek enligt ovan.
Vad jag tyckte om den vanliga 09:an hittar du här.
Druvorna som använts är Corvina, Corvinone och Rondinella.
Det doftar av mörka körsbär, lite torkad frukt, örter och fatislaget är påtagligt. Det känns på doften att det är ett ungt vin. En liten lätt ton av alkohol finns det fortfarande. Inte direkt störande, men ändå där.
Munnen fylls av ett vin med en härlig mörk frukt: körsbär, björnbär, blåa plommon. En del torkad frukt, kakao och örter. En bra syra styr upp upp vinet och tillsammans med de små nätta tanninerna blir det här riktigt bra. Eftersmaken är så där lång på amaronevis, där körsbären, den torkade frukten och den bitterljuva chokladen fullständigt dominerar munhålan. Inslaget av fat är betydligt större i "Svenskamaronen" än i VM:s vanliga.
Alkoholen känns, men inte så där stickig utan mer i form av att frukten legat en tid i alkohol.
Vinet är ungt idag, fult njutbart och alkoholen kommer att integreras med frukt allt eftersom. Vi tror på en bra utveckling för det här vinet.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar