tisdag 16 juni 2015

Först Vinprovning sedan CL-final!

För en vecka sedan anlände brodern med svägerska för deras fem veckor långa semester här på Västkusten. Traditionen bjuder att Vintankar fixar en vinprovning. Något vi mer än gärna gör.

När jag drar korken ur den här flaskan så skvätter det till.
Korken luktar möglig jordkällare. Orden som väller ur min mun sättes inte på pränt. Systembolaget återbetalar 179 kr några dagar senare.

I doften finns en väldig tydlig pinot-noir-doft.. Den går bara inte att missa, men det ingår även en annan druva i det här läckra vinet. Inte riktigt lika lätt att hitta, men efter lite dividerande så kommer dom fram till Cabernet Sauvignon.
Spätburgunder till två tredjedelar och resten CS. Röda bär och kryddor är väldigt tydliga.
I munnen är frukten väsentligt mörkare, mer av sv vinbär men även lite blåa plommon. I eftersmaken dyker det upp en del inslag av fat.
Riktigt gott.
Betyg 4
359 kr är priset på "Bolaget".

En gammal goding i repris. Ett vin från Languedoc, som börjat få en del mognadstoner.
Druvsamansättningen är 45% syrah, 38% mourvèdre, 12% carignan och 5% grenache.
Doften är stor och här vimlar det av solmogna mörka bär och sydfranska vilda örter. Lite lätta fat och något litet sött i avslutningen.
Hela munnen fylls av en kraftig mörk frukt och grabbnävar av örter. Frukten känns mjuk och solvarm. Eftersmaken är riktigt lång och precis som i doften finns där en sötma som för tankarna till fikon. Tanninerna är alldeles sammetslena. Syran är fortfarande hyggligt frisk, vilket ger vinet en sån underbar balans.
Betyg 4
Slutsålt hos Systembolaget.

Den här Sforzaton visade upp sig från sin bästa sida.
Vinet är gjort på 100 %  Nebbiolodruvor som efter skörden fått torkat fram till januari. Det betyder att på så sätt blir vinet Valtellina-dalens amaronevin.
Valtellina är en liten by i alperna i norra Lombardiet. Byn har runt tio vinproducenter.
Det här vinet fick tre glas i den Italienska Vinbibeln "Gambero Rosso" 2009.

Vi noterar begynnande mognadstoner, men
fortfarande finns det en härlig friskhet i vinet.
I doften hittar vi en hel del ljusare bär: hallon, smultron, körsbär. Här finns också en fin kryddighet och en lättsam, skir blommighet
I munnen möts vi av en stor, bärig, lite syrlig och samtidigt lätt kryddig dryck. Syran är fortfarande vital och tanninerna har blivit rejält mjuka, men ändå så pass alerta att dom känns.
Eftersmaken är lång och i den hittar vi lite torkad frukt, choklad och ett lättsamt inslag av sötlakrits.
Riktigt förbaskat GOTT!
Albareda är slutsålt på "Bolaget". Nästa laddning som når det svenska Systembolaget ska jag ta del av!
Tre andra Sforzato hittar du här.
Betyg 4+
Kvällen avslutades med att vi allihop bänkade oss framför TV:n och såg Champions League-finalen.
Det var en fantastisk fotbollsmatch. Vanligtvis brukar just finalerna bli något slag antiklimax, men inte den här gången. Barcelona har ju under den här våren spelat något alldeles sagolikt och gjorde så den här kvällen också. Juventus bjöd verkligen upp. Inget feglir där precis.

Vi hade till detta valt ett vin helt i klass med matchen. Verkligen ett Finalvin.
Du som vill veta mer om producenten hittar mina intryck från senaste besöket här.


Il Fornetto är ett himmelskt vin. Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2004 och 2007. Nu är det alltså dags att se vad 2006:an går för. Jag hällde upp vinet på karaff tre timmar innan det var dags att slå oss ner framför TV:n och se fotbollsmatchen.
Vi möts av en härlig nästan magisk amaronedoft. Här finns mörka körsbär, torkad frukt, lite kryddor och aningens söt tobak. Det är en kraftig och intensiv doft som tar sig fram mot våra luktorgan. Det är precis så här man vill att doften ska vara på ett amaronevin.
I gommen får vi ett vin som blandar kraft och elegans på ett remarkabelt sätt. De söta mörka körsbären, de solmogna björnbären, den lilla fikontouchen, de lättsamma örterna och den ljuvligt lite bittra mörka chokladen dansar runt i gommen på ett sätt som gör att jag bitvis tappar jag fokus på fotbollen.
Det här är ju bara så gott. Och då har jag ändå inte kommit till eftersmaken som är gigantisk lång. Här återkommer körsbären, chokladen, fikonen men nu tillsammans med lite lakrits.
En riktigt, riktigt bra amarone.
07:an som jag provade hos Accordini för snart en månad sedan är lite lättare och lite större elegans medan 06:an är kraftigare och lite tyngre. Ja det är faktiskt så att årgång 2006 har en större lagringspotential.
Betyget är en solklart 5. 

Det är faktiskt så att inget av Accordinis viner är för tillfället tillgängliga hos Systembolaget, vilket måste bli ett underbetyg till såväl "Bolaget" som importörer. Vinmonopolet i Norge säljer årgång 2007 för 650 NOK.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar