tisdag 23 juni 2015

Valiniere 2010, Domaine Leon Barrel

Tidigare i vintras drack vi syskonvinet "Jadis". Vi belv rejält förtjusta i det och skrev en hyllning här.
Domaine Leon Barral
Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar.

Till "Valinière" är druvmixen ca 80% Mourvèdre (ca 20 år gamla vinstockar) och 20% Syrah (30+ år gamla vinstockar). Vinet får vila upp sig i ca två år på barriquer (varav 10% är nya).

Vi dricker var sitt glas dag ett resp dag två. En liten slatt blir kvar i flaskan och drickes dag fem.
Doften är försiktig nästan blyg till en början. Den tar sig dock och dag två och dag fem bjuder den på  mörka bär, lite violer, en del kryddor och något lite av rått kött.

Dag ett kändes vinet något knutet och att det var något stort på gång kändes tydligt. Dag två släpper allt det där och vinet blommar ut på ett närmast magiskt sätt. Dag fem är intrycken att det är aningens, aningens på retur, men ändå hur gott som helst.
I munnen är det ett friskt vin med en härlig frukt av blå plommon, svarta vinbär och mörka körsbär. En fantastisk vital syra och tanniner som speciellt dag två och fem är ytterst civiliserade.
En hygglig dos av örter och kryddor. Lite steniga och järnhaltiga mineraler i mellanpartiet. En lång eftersmak där fina balanserade inslag av fat dyker upp. Så harmoniskt. Så välbalanserat. Och så in i bänken gott.
2013 fick jag betala 349 kr på "Bolaget" för den här flaskan. Värd varenda krona!!

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar