söndag 14 juni 2015

Sydtiroler Lagrein 2010, Stefan Vaja

Det är inte så ofta, som Vintankar dricker vin gjorda på druvan Lagrein. Det finns fyra bloggposter där jag skrivit något om den druvan. Tre utav dessa handlar om vin jag druckit på någon provning. En bloggpost är om en flaska inhandlad hos Cibi e Vini. Vad jag tyckte om den  hittar du här.
Söker man på Systembolagets hemsida på druvan Lagrein, så dyker sex viner upp, varav två är australienska. Något styvmoderligt behandlad kan jag tycka.

Druvan Lagrein är en blå druva, som har sitt ursprung i Sydtyrolen. Enligt Wikipedia är den kommen från Teroldego och besläktad med Syrah och Pinot Nero.
Producenten Stefan Vaja med gårdsnamnet Glassierhof,  har sin lilla vingård (3.2 ha) någon mil söder om Bolzano. I nio generationer har familjen bedrivit verksamhet här. Idag drivs den enligt Organisk/biologiska principer. Dom odlar framförallt Lagrein, Chardonnay och Pinot Blanc.

Doften är pigg och frisk och innehåller mycket bär. Det finns en fin liten ton av violer i bakgrunden.

I munnen får vi ett vin som har en stor friskhet med ett stort inslag av mörka bär: körsbär, björnbär och lite hallon. Här finns en lätt samling mineraler, fisk syra och mjuka tanniner. Eftersmaken är hyfsat lång och i den finns en lätt touch av körsbärskärnor som lämnar en trevlig liten bitterhet.

Kanske inget stort vin, men ändå väldigt gott.
Slankt, drickvänligt och en bra frukt blir vårt slutomdöme.
Det här dricker jag gärna igen. Det finns inga fler flaskor i källaren, så vi sätter upp det på listan över vad som ska inhandlas vid nästa Köpenhamnsbesök.
Priset 139 DKK är också positivt.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar