onsdag 15 februari 2017

2006 Langhe Rosso, Roagna

Roagna är ju en producent i Piemonte som vi titt som tätt återvänder till. När suget efter Nebbiolo för någon vecka sedan satte in plockade vi upp en Langhe Rosso.
Det har gått tre år sedan vi drack årgång 2004 av det här vinet och snart fyra år sedan vi drack 2006:an första gången. Det är med andra ord dags för att åter testa en 2006:a, sedan har vi bara en kvar.

Vinstockarna har en genomsnittsålder på 30 år, vuxna i syd/sydöstliga lägen från gårdar i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira och från gårdar i Pajé. Vinet har legat 3-4 år på medelstora franska och slavonska ekfat och därefter på flaska.

Jag ska inte säga att doften är stor utan mer tydlig. Mer påtaglig än vad vi upplevde för snart fyra år sedan. Våt jord, läder, aningens tjärat tågvirke och en finstämd bärkompott på såväl röda bär (hallon/körsbär) som lite mörkare (slånbär/blåbär). I bakgrunden en bukett sommarrosor.
Förändringen från ytterst diskret till tydlig/påtaglig indikerar en begynnande mognadsfas.

I munnen är det så klart slankt. Fortfarande en viss stramhet. Fortfarande biter tanninerna, men nu på ett mycket behagfullt sätt. Inte alls särskilt knutet utan väldigt tillgängligt. Just nu inne i en väldigt bra drickfas. Här finns en charmerande frukt med inslag av hallon, körsbär(såväl ljusa som mörka), slånbär, tranbär och aningens blåbär. Jag tycker vinet fått en högre grad av komplexitet där mandlar, örter, kryddor, lakrits, rosor och violer kompletterar frukten. Eftersmaken är mycket angenäm och aningens längre än medel. Gott var ordet sa Bull!!!
Betyg 4
Priset var 209 kr, då vi köpte vår flaska på Systembolaget 2013.
Just nu verkar det inte finnas några viner från Roagna vare sig i det fasta sortimentet eller i beställningssortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar