söndag 5 februari 2017

2010 Le Vieux Donjon

Vi gillar Chateauneuf-du-Pape. En av våra favoriter är Le Vieux Donjon. Vad vi tyckt om andra årgångar kan du läsa här: 20092010 och  2012.

Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällaren ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negocianter. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.
Vinet har fått ligga till sig först i sex månader på betongtanka och sedan runt ett år på Foudres (stora ekfat).
I doften är det till en början mörka bär som dominerar. Det finns en liten ton av rödare bär som så småningom ger sig tillkänna. Gott om örter/kryddor. Lite pinjeträd. Lättrökta charkuterier.
Ett vin som ånyo visar upp sin skönhet. Det är ju bara så gott.
Det har gått fyra år sedan vi senast drack det.
I gommen.
Inte riktigt samma unga, pigga frukt. Nu har det börjat komma lite mognadstoner, men det behåller ändå sin friskhet.
En massiv fruktmatta omfamnar oss omgående: björnbär, blåbär, mörka körsbär och skogshallon. Gott om provencalska örter. Syran är fortfarande ordentlig och tanninerna smånafsar, men har rundats av sedan vårt senaste besök. En lång eftersmak med lakrits, choklad, rå köttfärs och ännu mer frukt.
Betyg 4+

På "Bolaget" är det årgång 2014 som gäller och priset 360 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar