tisdag 14 februari 2017

Hummer och Coeur de Cuvée 2008, Vilmart

I förra veckan firade vi 32-årig Bröllopsdag. De senaste 15 åren har det blivit en tradition att detta görs tillsammans med hummer och champagne.

Ur källaren tog vi fram Coeur de Cuvée 2008 från Vilmart & Cie. Detta är ju en producent som vi hyllat ett flertal gånger här på bloggen. Deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Nu ger vi oss alltså på deras prestigechampagne Coeur de Cuvée. Förväntningarna är så klart riktigt höga.

Druvblandningen är 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från nästan 60 år gamla vinstockar. Vinet har fått ligga till sig i 10 månader på 228 liters ekfat.
Visst är det här en väldigt ung champagne och visst kommer den att utvecklas mycket under de kommande åren och visst kommer den att nå sin topp om kanske 10 år. Ändå är den fantastisk läcker redan idag med massor av dofter och smaker, visserligen inte fullt utvecklade.
Den tar sig lätt in på min topp fem-lista.
I doften, som är lite försiktig, nås vi av brioche, lite riven lime, gula sommaräpplen, nötter, aningens vanilj och en del torkad frukt. Allt i en fin kombination där balans och elegans råder.
Smaken är på samma sätt komplex, balanserad och elegant. Allt är kanske inte på plats och framförallt är smakerna långt ifrån fullt utvecklade, men ändå........Så himla gott.
Vi tycker oss känna gula äpplen, lite citrus, aprikoser, gula plommon, lite örter och någon liten touch av vitpeppar. Syran är stor och livgivande.
Betyg 5-
Förväntningarna var stora och de infriades med råge.
Två flaskor finns det kvar i källaren. Vi testar nästa flaska om 2-3 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar