fredag 10 februari 2017

2012 Barricadiero Offida Rosso

Det här vinet inhandlade jag i somras hos Cibi e Vini (min favoritvinhandlare i Köpenhamn) för knappa 200 DKK. Ja, egentligen var jag där för att hämta mina viner från Occhipinti, men itviner gav mig rådet att testa detta vin. Av olika anledningar har det inte blivit av förrän nu.
Producenten Aurora startades av ett gäng goda vänner på 1970-talet. Idag är det populärt med eko-odling, biodynamiska odlingsmetoder etc, men då i mitten på 70-talet var det inte så. Dom har därför varit lite av föregångare och banat vägen för eko-tänket bland vinbönder.
Nu är det nästa generation som för traditionen vidare. Idag omfattar vingården 32 ha, varav 10 ha vinodlingar, 2 ha olivodling, 1 ha fruktträd, 5 ha varierande grödor och resten skog.
Geografiskt befinner vi oss i närheten av Offida i distriktet Marche.

Barricadiero är gjort på druvan Montepulciano, där druvstockarna är dryga 20 år. Ibland har dom haft 5% Merlot eller Cabernet S, men årgång 2012 ska enligt deras hemsida vara Montepulciano till 100%. Vinet har fått ligga till sig i cirka två år på 228 l ektunnor. Vinet buteljerades i januari 2015.
Etiketten är designad av konstnären Carlo Marchetti.

Färgen har en tät, mörk rubinröd ton med några violetta stråk.

I doften hittar vi mogna, mörka bär med en liten sötaktig touch. Någon nypa örter. En viss försiktig ton av stall och kakao. I bakgrunden något floralt inslag (violer?). Mycket trevlig framtoning.

I munnen återkommer den mörka frukten, som får oss att tänka i banorna: körsbär, blåbär, björnbär, katrinplommon. Ett lättsamt inslag av örter och kryddor. En hel del mineraler av grusigt och järnaktigt slag. Bra syra och tanniner som biter. De senare gör det på ett behagfullt sätt. Hyfsat lång eftersmak med mera frukt, choklad och lite espressokaffe.
Det här var ju strålande gott. Perfekt till våra lammkotletter. Vi har en flaska kvar, men ska besöka Cibi e Vini i helgen, så då fyller vi på med nästa årgång.
Betyg 4+
I beställningssortimentet hos Systembolaget finns årgång 2012 till ett pris av 280 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar