söndag 26 februari 2017

Brunelli Februari och Bianco di Custoza 2015

Årets projekt här på bloggen är att förmedla lite vad som händer på en vingård. Jag har valt att följa Brunelli i Valpolicella. Varje månad presenterar jag ett av deras viner samtidigt som jag skriver lite om vad som hänt den aktuella månaden. Det är ägarsonen Alberto som berättar vad som hänt den senaste månaden.
I januari var det Campo Inferi som var månadens "Brunelli vin".

Visar DSC08692.JPG
Corvina-druvan har börjat få sina första tillstymmelser till knoppar
samtidigt som de första vilda blommorna har kommit i blomning.
Det har varit en ganska kall vinter i San Pietro in Cariano, men under januari och början på februari har arbetet ute på vinfälten börjat. Hos Brunelli har dom arbetat med att beskära vinrankorna. Detta görs olika beroende på vilken druva det gäller (av befruktningsskäl). De avklippta delarna krossas med hjälp av traktorer och myllas ner i jorden.

Ny ekfat anlände för ett par dagar sedan till Brunelli.
I vinkällaren har det varit febril aktivitet under januari och februari. Många viner har buteljerats och etiketterats. Ripasson och Corte Cariano har filtrerats. Alberto meddelar också att dom har två nya viner på gång, vilka kommer vi att få lite mer info om i mars.

Februari månadsvin från Brunelli blev ett vitt vin.
Årgång 2015 av Bianco di Custoza

Brunelli äger 2 ha vinmark i Custoza, som är en vinregion (DOC) som sträcker sig från sydspetsen av Gardasjön och någon mil österut.
Bianca di Cusoza är gjort på druvorna Trebbiano, Garganega, Cortese, Riesling och Malvasia.  Druvorna har handplockats i månadsskiftet augusti/september. Druvorna pressas,efter en kortare tid med skinkontakt får musten jäsa på ståltankar och slutligen får vinet, under en kortare tid, vila upp sig på ståltank.
Färgen har en vacker halmgul ton med lite ljusgröna stråk.

I doften hittar vi gröna äpplen, toner av mandlar, en liten blommighet och en nyans av acaciahonung. I bakgrunden lite stenkross och persika. Ingens stor doftbomb mer försiktig och servil, men mycket angenäm.

I munnen är det väldigt friskt, ungt och rent på något vis. Ganska lättdrucket och svalkande. Mycket från doften går igen i smaken: de gröna äpplena, blommigheten, mandlar och grusiga mineraler, men här finns också ett angenämt citrus inslag (grapefrukt), aningens tropisk frukt och lite örter.

Det funkade alldeles utmärkt till våra grillade laxskivor, men jag tror att det kanske allra bäst kommer till sin rätt en varm sommarkväll. Det är så jag drack det första gången i San Pietro in Cariano.

Betyg 3+

Priset hos Brunelli är 5 euro. I beställningssortimentet hos Systembolaget finns det tre viner från området Custoza. Jag har inte testat någon av dom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar