lördag 4 februari 2017

Sommelierernas Dag i Göteborg.

I  söndags var det Dryckesmässa på Auktionsverket i Göteborg i regi Svenska Sommelierföreningens Västra sektion.
Vintankar var där ett par timmar på eftermiddagen. Goda viner och uppslupen stämning!!

Jag började med att besöka Cavisten. En liten importör med sin bas i Göteborg. Det blev ett långt och trevligt samtal med Henrik och Håkan. Jag provade mig igenom stora delar av deras sortiment.
Champagnerna från Damien Hugot har jag hyllat ett flertal gånger under 2016 bl a här.
Bernard Hatté & Fils ingår också i deras sortiment. Jag har hyllat deras 2004 Special Club bl a här. Nu testade jag Cuvée Benjamin årgång 2012. Visserligen väldigt ung, men också mycket lovande. Den känns som ett obligatoriskt köp då den dyker upp på "Bolaget". För närvarande är det årgång 2009 som gäller.
Jag provade två mycket spännande viner från Domaine Comte Abbatucci på Korsika. Biodynamiska odlingsprinciper tillämpas.
- Det röda "Ministre Impérial" är gjort enbart på en blandning av sju lokala druvor som Sciaccarellu, Niellucciu, Carcajolu-Neru m fl. En läcker bärblandning av såväl röda som svarta vinbär, körsbär, en hel del grusiga mineraler och lite rökta charkuterier. En stor och fin syra samt tanniner som tar ordentliga tag i gommen. Riktigt gott. Den här vill jag testa mer ordentligt.
-Det vita "Cuvée General de la Révolution" är även det gjort på lokala druvor. Friskt med en bra citrusfrukt, steniga mineraler, vita blommor och lite örter. Mycket gott. Även denna måste testas mer ordentligt.
Nyfikenheten på Korsikanska viner är definitivt väckt!!

Vi som gillar Col Fondo fick chansen att smaka Zanottos variant. Lättdrucken. Läskande och uppfriskande. Perfekt sommardricka.
Ingvar på bloggen Billigt Vin har skrivit om ett besök hos producenten.
En spännande importör är Vinoliv. Inte bara Zanottos Col
Fondo utan flera spännande viner från Valtellina och Sicilien fick jag prova.
En härlig champagne från kooperativet Palmer&Co. Gjord på lika delar Chardonnay och Pinot Noir.
I 10 år har den legat på sin jästfällning innan den degorgeras.
Citrus, gula äpplen,exotisk frukt, mineraler, nötter, liten blommighet och aningens honung i avslutet. Komplext. Elegant. Fantastiskt gott!
En mycket trevlig minivertikal. Årgång 2000 fortfarande hade en pigg frukt. Bra syra. Tanninerna alldeles sammetslena. Ska nog drickas väldigt snart. Väldigt god.
2003 tuggiga tanniner. Härlig syra. Fin frukt.
2012 lite ung, men lovande.
Campo San Giorgio är inget annat än ett strålande vin från producenten Umani Ronchi i Conero, Marche. Gjort på Montepulciano-druvan till 100%.
Härlig frukt, fina örter och mineraler. Tanniner som biter behagfullt och en bra syra. Lysande helt enkelt.
En trippel från Nino Negri i Valtellina-dalen. Alla vinerna är gjorda på Chiavennasca eler Nebbiolo som den kallas i Piemonte.
5 Stelle är gjord på druvor som torkats i 100 dagar. Två år på franska ekfat. Ett underbart vin som så klart faller en Amaronenörd som Vintankar i smaken.

Ett trevligt vin från distriktet Jumilla i Spanien är MMM (MachoManMonastrell). Vinet är gjort till 100% på druvan Monastrell. 4 månader på ekfat.
Här finns en fin fruktkompott av såväl röda som lite mörkare bär. Mineraler, örter och kryddor i en välbalanserad stil. Smånafsande tanniner och en bra syra. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 149 kr, men måste beställas i kolli om 12 flaskor. Levereras  till butiker i Stockholms län och Västra Götaland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar