tisdag 7 februari 2017

2010 Valiniere från Leon Barral

Till fredagskvällens Biff a la Lindström plockade vi fram en fransman, som vi bekantade oss med för snart två år sedan. Vi hyllade den här producentens båda viner Valinière och Jadis

Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar.
"Valinière" har druvmixen ca 80% Mourvèdre (ca 20 år gamla vinstockar) och 20% Syrah (30+ år gamla vinstockar). Vinet får vila upp sig i ca två år på barriquer (varav 10% är nya).

Till en början är det en försiktig doft, som främst utmärks av mörka bär. Det tar en liten stund i glasen så kommer det också fram en del kryddor, lite violer och blodigt kött.

I munnen är det ett friskt vin, som jämfört  med hur det kändes för två år sedan också har blivit mer drickmoget direkt efter upphällning i våra glas. Vi känner en härlig samling mörk frukt som blåa plommon, sv vinbär och mörka körsbär. Kanske ett litet rödare inslag av tranbär. En fin liten örtsamling med någon liten pepparton. Steniga mineraler med lite blodstänk kan också noteras. En stor och bra syra. Tanninerna är på hugget, även om de rundats av en del på de två år som gått sedan vi senast drack Valinière.

Ett alldeles strålande vin i en underbar drickfas just nu.

Betyg 5-

I beställningssortimentet finns just nu årgång 2013 av Jadis (289 kr) och Valinière (400 kr).
Känns som ganska givet läge att fylla på förrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar