måndag 20 februari 2017

Kanalen ,en restaurang i Köpenhamn.

Förra helgen tillbringade hustrun och jag i Köpenhamn. Ett par gånger om året åker vi dit. Våra resor följer ungefär samma mönster. Vi åker hemifrån på fredag förmiddag. Tar färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Intar en lättare lunch ombord bestående av bröd och två "Röd-pölser". Stopp på Louisiana. Den här gången var det väl inget upphetsande precis även om Louise Bourgeois "Celler" var spektakulära.
Bilden är lånad från Louisianas hemsida

Vi hinner med en fika på Louisiana innan det blir Strandvejen ner till Dronningens By.
Vi har bokat bord till 18.30 på Kanalen. En mycket trevlig restaurang på Christianshavn. På vägen dit passerar vi vår favoritbutik i Köpenhamn Cibi e Vini. Varje fredagseftermiddag har dom en liten "Vinsmagning". Den här fredagen var det tre lysande viner från Piemonte, där Erbaluna Barolo Rocche dell Annunziata sticker ut lite extra. Det blir en trevlig pratstund med Fabio och Mie. Vi lägger en beställning på viner, olivolja och lite annat smått och gott som vi plockar upp på lördagen.

Vi väljer Chef´s Choice med tillägg av tre ostar.
En underbar lättfriterad torsk med brysselkål, en perfekt köttbit med syrasatta rödbetsstrimlor och en chokladdessert av enastående slag. Inget tillkrånglat. Rena smaker som harmoniserar med varandra.

Vi börjar med ett glas champagne, som får utgöra sällskap under tiden vi bestämmer oss för vad vi vill äta. Detta var en lättdrucken sak, kanske inte så komplex, men med friska toner av gröna äpplen, lite citrus, aningens päron och nybakat bröd.
Helt OK.
Vi valde deras vinmeny. Till torsken fick vi en chardonnay från Languedoc, Vinet har fått ligga 8 månader ekfat. Vinet ger en ganska fet och smörig känsla med gula äpplen, lite citrus, någon gul stenfrukt och ett uns nötter.
Till vår läckra köttbit serveras vi ett glas Priorat.
Ett ganska ungt vin  gjort på druvorna Garnatxa (Grenache) 30% och Samó (Carignan) 70%, som vuxit på  gamla vinstockar på några olika  vingårdar bl a  El Molar, Cornduella, Porrera, Poboleda. El Lloar.
Här finns en fin bärkompott av vinbär (såväl röda som svarta), björnbär, blåbär, lite hallon. En hyfsad dos med örter och kryddor. Grusiga mineraler, kakao, espressokaffe och någon lite vaniljkola i avslutet. Vinet har en bra syra och smånafsande tanniner.
På det hela en ny och trevlig bekantskap.
Till osten blev det ett glas portvin. Ett riktigt trevligt portvin med en mycket komplex smak: fin mörk frukt, lite torkad frukt, aningens kryddor, gott om nötter främst mandlar, kakao och lite körsbär i sprit.
Den ger ett moget intryck och är riktigt god.
Avslutningsvis blev det ett glas Sauternes.
Vinet är gjort på Sémillion (80%), Muscadelle (10%) och Sauvignon Blanc (10%) Vinet har fått runt 18 månader på barriquer.

Färgen är mörkt gyllengul.
I doften känns aprikoser, mandlar, lite kaprifol och honung.
Smaken är söt så klart, men samtidigt med en välgörande friskhet. Här finns aprikoser, en del tropiska frukter, mandelmassa, lite citrus och toner av honung. En tämligen komplex smak.
Ett mycket gott sauternesvin, kanske inte den perfekta matchningen till vår chokladdessert.

Vi sammanfattar detta som ett mycket lyckat restaurangbesök. God mat och hyfsade viner till anständiga priser.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar