söndag 2 oktober 2011

Bordeaux Petits Chateaux

När dimmorna väl lättade vid lunchtid på fredagen så visade september sig från sin allra bästa sida.
Lite arbete på kontoret hemmavid, veckohandling samt en joggingtur ner på Näsbokrokreservatet, ja detta var vad som hanns med på fredagen. Joggingturen är värd några exta ord. 20 grader varmt i september och en klarblå himmel och Nidingen som skymtar i horisonten utöver det klarblå havet, kan få vem som helst att bli en naturromantiker.
Fredagens måltid bestod av kycklingfiléer fyllda med en blandning av lök/äpplen, ackompanjerade med mouscovadostekta äppleskivor och rotsakspytt.
Vi beslutade att ytterligare botanisera i den låda vi köpt från Winefinder och som innehöll Bordeauxviner med för mig okända slott. Petits Chateaux, som lådan kallas, är samlingsnamnet på den enorma mängd slott i Bordeaux som inte är klassificerade, även om en del andraviner till klassifficerade slott ofta hamnar i samma kategori. Vinerna i den här kategorin är sparamt prissatta, vilket passar vår plånbok.
Vi betalade 1 897 kr för 12 flaskor (6 olika varianter ggr 2 fl) dvs ca 158 kr flaskan.

Vi skrev om ett annat vin från denna lådan här och ytterligare ett annat skrev jag så här om.
Vi är inga bordeauxfantaster och av de vi smakat ur den här lådan, har inte omvänt oss.

Chateaux Roland la Garde Prestige 2005. Premieres Cotes de Blaye.
Egendomens historia går till baka till år 778. Du som vill läsa mer om detta kan göra detta här.
Egendomen ligger på den östra sidan om Gironde. Inte långt från Saint-Seurin de Cursac.
Appellationen är Premières Cotes de Blaye.
Det här är egendomens första vin. Det görs ca 80 000 flaskor. Druvsammansättningen är 70% Merlot och 30% Cabernet Sauvignon.
Vi låter vinet få två timmar i glaset innan vi börjar ta oss an det.
Färgen är rubinröd med en tegelkant.
Vi snurrar runt glaset och sniffar. Ingen stark doft men ändå tydlig. Det första vi känner är lite multnande löv, men ganska snabbt tränger sig de svarta vinbären och hallonen fram. Därpå smyger sig fram en aning blyertspenna och lite plommon. Vi kan på slutet känna en viss fatig ton men även lite läder.
Dags för en klunk. Vi får en trevlig dos av röda bär, lite plommon, men också aningens svarta vinbär. Här finns också lite rostade kaffetoner, en liten touch av vanilj och läder. Syrorna är pigga och fullt integrerade i frukten. Tanninerna är inte helt avslipade, vilket ger en viss kärvhet i eftersmaken. Till maten blir det något helt annat, då känns inte tanninerna något nämnvärt. Ett perfekt matvin. Inte så elegant, men ändå helt OK.
Betyg 3+.


Le Haut Medoc de Giscours 2005, Haut Medoc.
Det här vinet kommer från slottets ägor som ligger precis utanför kommungränsen för Margaux, därför blir appellationen Haut-Medoc. Vi är alltså på den västra sidan om Gironde. Det här är slottets tredje eller fjärde vin. Druvsammansättningen har varit lite svår att få fram. På någon hemsida från en vinhandlare anges 52% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot samt 5% Cabernet Franc.
I glaset lyser en rubinröd färg.
Doft: Inte så stark men svarta vinbär är det första vi känner, en hel del cederträ, lite multnande höstlöv, rostat kaffe och lite läder.
Smaken: Svarta vinbär, plommon, lite rostat kaffe, vanilj och trevliga syror. Tanninerna är faktiskt sammetslena. Eftersmaken är medellång där bären dominerar, lite örter kommer fram på slutet, med ett litet tobaksinslag. Ett snällt vin utan att vara mjäkigt. Passade bra till vår mat, men var riktigt trevligt på egen hand.
Ur den här Bordeauxlådan är detta vin det som faller oss bäst i smaken. En viss nyfikenhet uppstår hur slottets första och andra vin kan smaka.
Betyg 4-

1 kommentar:

  1. Näsbokrok är aldrig fel och alltid fantastiskt underbart!

    Titta förbi hos oss i det röda huset vid långa spången så kan vi nog hitta ett vin som passar. Kanske en Cuvée du Vatican från 2007?

    //AM

    PS. Jag och maken kan egentligen inte så mycket om viner men har en god vän som förser oss med bra tips och en flaska här och där

    SvaraRadera