söndag 29 januari 2012

Amarone Acinatico 2005, Accordini

Fredag.
Hustrun är på Göteborgs Internationell FilmFestival och kommer hem vid 22-tiden. Jag ordnar till lite italiensk plockmat och korkar upp en flaska amarone. Jag har inte karaktären att invänta hustrun utan tjuvsmakar ett glas. Vinet har fått två timmar i karaffen innan jag börjar provsmaka.
Vi drack det här i somras och vad vi tyckte då kan du läsa här.
Vi köpte vår flaska när vi besökte Accordinis på hösten 2009. De har nu flyttat verksamheten till sitt nybygge någon mil norr om Fumane. En vidunderlig utsikt erbjuds dom som hittar dit. Vill du veta mer om Accordini gör du det på deras hemsida.


Druvmixen är Corvina Veronese 75%, Rondinella 20%  och Molinara 5% .
Vi möts av en härlig och stark amaronedoft. Körsbären dominerar, men här finns också lite skogsbär och svag ton av vanilj.
Vi smakar och får ett mjukt snällt vin i munnen. Inte ett dugg mesigt utan packat med bär och torkad frukt och sammetslena tanniner. De mörka söta körsbären har tagit täten. Solmogna björnbär förstärker smakintrycket. Vi hittar lite florala drag och en svag nötig nyans med en liten vaniljtouch på slutet. Eftersmaken är lång och utdragen. Körsbären och den torkade frukten spelar återigen huvudrollen. Här finns tillräckligt med syra för att hålla vinet uppe. Elegans och komplexitet på en och samma gång.

Hustrun är mycket nöjd med kvällens vinval. Vi minns med värme våra resor i Valpolicella. Påminnere varandra om intrycken från besöket hos Accordini. Längtar till juni då vi ska bo hos Villa Monteleone.
Åter till fredagens amarone som vi sammanfattar som "Döögott". Uttalat på värsta göteborgskan!

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar