måndag 16 januari 2012

Il Drappo, Nero D´Avola 2003

Vi har lite överblivna revbensspjäll som vi tar fram ur frysen. Vi fixar till en rotsakspytt och så är fredagsmaten kirrad.
För ett par år sedan köpte jag en låda med olika viner från Sicilien. Producent är Benanti. Deras vingårdar ligger på Siciliens östkust i närheten av samhället Catania, mellan Messina och Syracuse. En flaska återstår och vi bestämmer att den ska få utgöra kvällens vin. Druvorna till det här vinet har hämtats från odlingar som är belägna vid Morsentini, Pachino. Det är längst ut på spetsen av sydösta Sicilien i Val di Noto.

Il Drappo Nero D´Avola 2003, Sicilia IGT, BenantiVinet är gjort på 100 % Nero d´Avola. Det är inte ofta vi dricker viner av den här druvan och det är faktiskt första blogginlägget som behandlar NdA.
Vinets färg har en intensiv violet nyans. Den påminner en hel del om ett välmoget granatäpple.
Vi sniffar och möts av en intensiv fruktig doft. Vi känner mörka plommon, björnbär, blåbär och även lite slånbär. Den fruktiga doften överraskar oss. Varför vet jag inte. Vi känner även en del örter, lite toner av läder och cigarlåda. Vi gillar den här känslan som doften väcker hos oss.
Dags att smaka!! Gommen fylls av ett vin som är mjukt och runt. Vi känner igen smakerna från doften. Här vimlar av mörka bär och blåa plommon. I bakgrunden vilar lite örter och en ton av lakrits. Syran är pigg och ger vinet en ryggrad. Tanninerna är tydliga, men också helt lena. Alla ingredienserna harmoniserar med varandra och vinet är i en mycket god balans. Eftersmaken är bärig och örtig. Här känns lakritsen tydligt, men tyvärr är den lite kort.
Våra fördomar om Nero d´Avola kommer på skam. Inte för att jag vet hur dom har uppstått, när vi inte har någon större erfarenhet av den här druvan. Jo, vi drack en vid vårt besök i Rom förra året. Den var lite tunn så det är nog förklaringen.Vi uppskattade dock det här vinet. Tydligt, enkelt och rakt på sak.
Nyfikenheten har väckts att gå på vidare upptäcktsfärder med Nero d´Avola.
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar