lördag 21 januari 2012

Domaine Barroche Terroir 2009

I somras kom årgång 2009 av Domaine La Barroche Terroir. Vi provade den tämligen omgående och vad vi tyckte hittar du här. Vi bestämde oss då för att testa en flaska i halvåret för att se vart det tar vägen. Det har nu gått drygt ett halvår så dags för omprovning.

Chateauneuf-du-Pape, Domaine La Barroche, Terroir 2009.


Vinmakare är Julien Barrot. Han har under några år gjort fyra olika cuvéer: Terroir, Signature, Fiancé och Pure. Han har nu bestämt sig för att enbart satsa på två cuvéer nämligen Signature och Pure.
Årgång 2009 av Terroir blir den sista.
Terroir kommer från de yngre rankor som finns i Domaine la Barroches vingårdar.Årgång 2009 är gjord på 97% Grenache och 3% Mouvedre.
Vi följer vinet under tre dagar.
I glasen skimrar en lyster rubinröd färg. Inte alltför mörk. Färgen är den samma under alla de tre dagarna.
Doften är ganska så sluten direkt efter upphällning den första dagen, men redan efter någon timma i glaset börjar vinet att öppna sig. Lite snabbare än i somras. Vi hittar solmogna mörka körsbär, lite mosade hallon, en floral anspelning och slutligen en rejäl omgång av de bästa örter och kryddor.
Smaken är initialt lite stram. Munnen fylls av röda vinbär, körsbär och hallon. I rask takt ansluter de provencalska örterna. Eftersmaken år lång och angenäm och där har lakritsen tagit för sig rejält. Tanninerna är lite kantiga till att börja med. Till maten märker vi inte mycket av det, men på egen hand tar de för sig.Vi följer vinet under tre dagar. Dag två upplever vi vinet som mest tilltalande. Frukten har djupnat, örterna har blivit mer finstämda och de kantiga tanninerna har blivit mjuka. Lakritssmaken är nu elegant och ger sig tillkänna på ett tidigt stadium. Syran gör att vinet känns väldigt fräscht. Eftersmaken är lång, mjuk och  med lite söta fruktinslag som vandrar hand i hand med örterna.
Vinet håller ihop väldigt bra även dag tre. Vad som gör att jag tyckte vinet var bäst dag två har jag svårt att sätta fingret på.
Det har inte hänt så mycket sedan i somras. Vinet öppnar sig lite snabbare, men fortfarande krävs det flera timmars luftning för att det ska komma till sin rätt.
Vårt omdöme från i somras står fast. Ett riktigt bra vin till ett riktigt bra pris (219) kr.
Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar