torsdag 5 januari 2012

Schloss Gobelsburg riesling Gaisberg 2009

Vi, liksom stora delar av svenska folket, åt  pizza på nyårsdagen. I år gjorde vi våran egna variant, där krabba utgjorde huvudnumret.
Vi valde en riesling från 2009.

Schloss Gobelsburg. Riesling, Gaisberg 2009. Kamptal Reserve.
Vi har ett vin från Österrike, närmare bestämt området som kallas Kamptal. Området där just de här vinrankorna har vuxit på är Gaisberg. Druvan är riesling.
Köpt på SB för 159 kr.


Vi har fått ett vin med en halmgul färg i glasen.
Vinflaskan har stått några timmar på altanen och blivit alltför kall när vi häller upp vinet. Den enda doft som känns, just vid upphällningen, är en svag petroleum doft. Eller är det oljeskiffer. Just det här svaga anslaget är lite triggande. En stund senare skiftar doften karaktär och petroleum doften är borta och ersatt av en fantastisk tropisk frukt doft, med en antydan åt jasmin. En liten citrus kittling gör att vinet känns mycket fräscht. En svag ton av äpplen och päron cirkulerar i bakgrunden.
I gommen är vinet mycket friskt, torrt och har en en stor syrlighet. Här dominerar äpplena tillsammans med citrusen. Den tropiska frukten finns med, men har intagit en försiktigare ställning.
En svag mineralton visar sig i slutet av eftersmaken.
Vinet känns både frasigt och krispigt.
Syrligheten är något för dominerande för att jag ska vara riktigt nöjd. Den kan komma i bättre balans med resten av vinet om något år. Det är vad jag hoppas på och därför ska min sista flaska få något eller några år i viloläge.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar