torsdag 19 januari 2012

Chateauneuf du Pape Domaine Roger Perrin 2005

Till söndagens middag bestående av köttkorv från Mostorp och rotmos av egna rotfrukter bestämde vi oss för att testa en Ch9dP från 2005. Vi har drucket en del 07:or och 09:or de senaste åren. Vi har gillat frukten, örterna och ungdomligheten, men vad har en 05:a att erbjuda?.

Chateauneuf-du-Pape Domaine Roger Perrin, Reserve des Vieilles Vignes 2005
Vinstockarna till det här vinet är mellan 70-100 år gamla. Druvblandningen är 70% Grenache,
15% Syrah, 10% Mourvèdre och 5% Counoise eller andra druvor.

I glaset har vi en djup rubinröd färg.
Det doftar av mörka körsbär, vanilj och inslag av tobak och kakao
I gommen dominerar smaken av finstämd mörk frukt. Vi tycker oss känna igen mörka körsbär och sommarvarma björnbär. Fast det första som möter oss är en rejäl omgång provencalska örter, därefter tar frukten och bären vid. En liten vaniljton lättar upp intrycket. Eftersmaken är väldigt utdragen och angenäm. Frukten och örterna dominerar fortfarande med det dyker upp andra smaker: rejält med lakrits, svaga toner av läder och en pikant kryddblandning. Syrorna och tanninerna är hela tiden närvarande och gör att vinet går väldigt väl i takt med maten.
Halva flaskan dricks upp på söndagskvällen och resten går åt på måndagskvällen. Det vete tusan om vinet inte hittat en växel till. Frukten kompletteras nu med härliga toner av hallon. En liten sötma/syrlighet smyger sig fram som får mig att tänka på skogssmultron. Vi tycker oss också känna lite nötighet i eftersmaken.
Ett härligt vin att dricka idag (låt det få minst två timmar i karaff), men kan nog utvecklas ytterligare något steg.
Betyg 4+. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar