fredag 27 januari 2012

Les Terrasses 2007, Priorat

Vi smakade på ett par olika viner från Priorat under 2011. Vi gillade vad vi fick i glasen och nu i veckan var det dags för ytterligare ett test.
Odlingsområdet Priorat ligger 15 mil sydväst om Barcelona i Katalonien.
Ett priorkloster som fick namnet Priorat de Scala Dei anlades i bergstrakterna för cirka tusen år sen, varav distriktet har fått sitt namn. Priorat fick DO-status (Denominación de Origen) 1954. Distriktet omfattar drygt 1 800 hektar

Les Terrasses 2007.
Producent är Alvaro Palacios. Alvaro kommer från en välkänd vinmakar familj i Rioja. Han valde att gå sin egen väg och har nu blivit en portalfigur bland vinmakarna i Priorat.
Kvällens vin har en druvblandning som  är 60% grenache, 30% carignan och 10% cabernet sauvignon

Vinet lyser mot oss med en mörkt röd färg som drar iväg mot en rödblå nyans.
Vi häller upp två glas där vinet får vila någon timma innan vi sätter oss till bords.
Vi sniffar lite försiktigt och möts av angenäma aromer. Omedelbart är det frukten vi noterar: mörka körsbär, blåa plommon, björnbär och minsann också en touch av lite svarta vinbär. När frukten lugnat ner sig tränger sig lite mustiga krydd- och örtdofter fram. Ah, precis vad vi längtar efter när vi öppnar ett vin från Priorat!
Dags att smaka. Vi tar en hygglig klunk som vi låter dansa runt i munnen innan vi sväljer. Frukten går igen på samma behagfulla sätt: körsbär, björnbär och svarta vinbär men nu även kompletterad med en hallonkräm. Kryddorna dansar riktigt bra i takt med frukten och örterna är inte långt efter. Eftersmaken är lång och njutbar. Frukten, kryddorna och örterna får nu sällskap av lakritstoner, choklad och lite rostade fat. Tanninerna är mjuka och lena, men finns där hela tiden.
Halva flaskan går åt på tisdagen.

Den andra halva av flaskan avnjuts sent på onsdagskvällen i sällskap med lite skinka och El Classico.
Vinet är fortfarande lika behagfullt. Vi kan inte hitta några skillnader mot gårdagen.
Återigen får vi bekräftat att vi är stora fans av viner från Priorat

Vi betalade 259 kr när vi köpte vår flaska. Den verkar tillgänglig i Beställningssortimentet för 229 kr.
Fast nu är det årgång 2008 som gäller.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar