onsdag 4 januari 2012

Crozes-Hermitage 2004, E Guigal

Upptäckte en påbörjad bloggpost, som skulle gjorts klar i förra veckan. Det får istället bli årets första blogginlägg.
Under mellandagarna drack vi detta till en lammfärskaka med glacerade rotfrukter. En grönsallad hade vi också. Tror det eller ej men det fanns faktiskt ruccola att plocka från grönsakslandet.

Crozes-Hermitage 2005, E Guigal
Producent: E. Guigal Château d’Ampuis.
Etienne Guigal startade firman 1946. 15 år senare fick den då 17-årige sonen, Marcel, ta ansvaret för företaget då pappan blev sjuk. Idag har företaget utvecklats till att bli ett av Rhônedalens största och mest tongivande. Sedan ett par år delar Marcel jobbet som vinmakare med sonen Philippe, som numera leder företaget.
Vi har ett vin som till 100% är gjort på druvan Syrah. Druvorna kommer från stockar som har en medelålder på 35 år. Vinet ligger 24 månader på fat innan det buteljeras.
Vinet har en tät mörk rödblå färg.
Vi låter vinet få en timme i glaset innan vi sätter oss till bords. Vi sniffar och känner omedelbart en angenäm doft, där peppar, björnbär och vanilj dominerar. Vi spårar också en diskret ton av viol och pinjeträ.
I smaken känns återigen björnbären men nu gåendes hand i hand med vildhallon. En rejäl näve kryddor har slängts dit, vilket tillsammans med pinjeträt och en trevlig fatig ton ger en angenäm karaktär åt vinet. Eftersmaken är ganska lång och med en trevlig fruktighet. Här ansluter lite svartavinbär och körsbär. Alldeles på slutet så träder lite lakrits in. Tanniner finns det en hel del av. De uppträder på ett städat sätt dvs tydliga, inte helt avslipade men i bra balans med resten av vinet.
Riktigt gott idag men klarar med all säkerhet ytterligare ett par år i källaren.
Betyg 4
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar