lördag 7 januari 2012

Amarone Costasera Riserva 2003, Masi

Sandro Boscaini kallas ofta Mr Amarone och han har missionerat om Amarone i snart 50 år. Det som var ett lokalt vin i Valpolicella av varierande kvalitet på 1960-talet är idag mycket eftertraktat världen över och har ett högt kvalitets-renommé, mycket tack vare Sandro Boscaini!
Amarone från MASI innehåller 100% torkade druvor och de har torkat i minst 100 dagar innan de pressas och jäses till vin.
MASI producerar fem olika Amarone; Costasera, Serego Alighieri Vaio Armaron, Riserva di Costasera, Campolongo di Torbe och Mazzano. MASI tillverkar drygt 10 miljoner flaskor vin per år. Av dessa säljs ca 1,5 miljoner i Sverige vilket gör Sverige till en av MASI’s absolut största exportmarknader.

Costasera Riserva 2003.
Riservan är en specialcuvée av Masis storsäljare Costasera.
Druvmixen är 70% Corvina, 15% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Molinara. Jämfört med den vanliga Costaseran så har Riservan 10% Oseleta och motsvarande mängd mindre Rondinella. Druvorna till Riservan får torka 15-20 dagar längre än Costaserans druvor.
Riservan ligger 38-40 månader på Slovenska ekfat medan den vanliga Costaseran ligger 24 månader.

Vi köpte den här på Systembolaget på senhösten 2008 för 390 kr dvs dryga hundralappen mer än vad den vanliga Costaseran kostar.

Jag korkade upp en 2003:a i slutet av 2010, vilket reulterade i mitt första blogginlägg. Den var korkskadad, så det är med en viss anspänning som jag korkar upp dagens flaska.

Aah, ingen konstig doft från korken. Jag häller upp två glas ca två timmar innan vi ska äta lite ost.
Det känns en svag, välbehaglig doft så här med en gång. Stor lättnad.

I glaset har vi ett vin med en djup mörkröd färg. Lite småvioletta nyanser ut mot glaskanten.
Knappt två timmar efter upphällningen är vi där och nosar på glasen. Ingen påträngande doft, men mycket tydlig. Varm i hela sin uppenbarelse. Komplex var ordet sa Bull. Vi känner de torkade körsbären först av allt. Plommon och en liten rosig nyans dyker upp efter hand, sedan ansluter nötter och lite, lite torkad frukt. Riktig amaronedoft.
Vi låter gommen få ta del av härligheten. Smaken är djup, varm och fruktig. Det här är gott! Mörka körsbär, lite örter, mörk choklad och en viss fatighet ligger där lager på lager. Eftersmaken är lång med en härlig fruktighet. Syrorna är fortfarande pigga och spelar bra ihop med övriga ingredienser.. Tanninerna är med oss men helt sammetslena. Alkoholen (15,5%) är helt inbakad i frukten och märks inte alls.
En härlig matamarone!
Betyg 4+


Riservan är åtminstone ett hack bättre än den vanliga Costaseran. Visst den är dyrare (100-150 kr,) men väl värt detta.


2 kommentarer:

  1. Orden får t.o.m mig att bli sugen på Amarone :-) Här har vi svenska vinbloggarnas fanbärare för Amarone. Keep up the good :-)
    Vh

    SvaraRadera