tisdag 17 april 2012

2006 Villa Cafaggio

I förra veckan provade vi under tre dagar ett vin Toscana. Det blev en Chianti Classico. Vi befinner oss då mittemellan Florens och Sienna.

2006 Villa Cafaggio.
Den tusenåriga egendomen Villa Cafaggio ligger i Panzano i hjärtat av Conca d’Oro, den gyllene dalen.
Villa Cafaggio Chianti Classico görs på 100% Sangiovese Toscana. Alla druvor handplockas från Villa Cafaggios egna vinodlingar. Musten får macerera med skalen i 10 till 15 dagar innan den jäses färdigt under temperatur-kontroll. Vinet lagras sedan i stora fat av slovensk ek i ett knappt år. Slutligen får vinet mogna på butelj i minst ett halvår i svala källare.


Vinet har en djupröd färg.
Vi sticker dit näsan och nås av en trevlig doft av körsbär, kanske även aningens röda vinbär. Lite örter och kryddor kan vi omedelbart plita ner. Vi känner lite fat, inte så starkt utan sätter även det på pluskontot. Det finns också något jordigt inslag.
I gommen får vi smaker av röda bär. I första hand är det körsbären som dominerar, men tätt följt av röda vinbär. En syrlig touch, men inte för syrligt. Även i smaken kan vi känna fatinslaget, inte alls dominerande eller övertydligt utan bara något som höjer intrycket. Lite nötter (pinje) dyker upp i den medellånga eftersmaken. Vi antecknar trevliga, behagfulla tanniner som ger viner en bra karaktär och gör det matvänligt.
Under de tre dagarna vi följer vinet håller det ihop på ett bra sätt. Syran och tanninerna finns där hela tiden, även om det är så att syran dag tre drar sig något tillbaka och tanninerna känns lenare för var dag som går. Dag två och tre tillkommer lite mörka bär i smakpaletten.

Villa Cafaggio ger som helhet ett gott intryck. Årgång 2006 känns drickfärdig nu. Förmodligen gör syran och tanninerna att det håller i flera år till. Utveckling ? Enligt vår bok dricker vi det helst nu, då får vi ut det vi vill ha av en chianti.
På Systembolaget är det årgång 2007 som säljs och då för 150 kr.

Betyg 3+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar