söndag 8 april 2012

Ata Rangi vs Mountford

Vintankar har sedan många år tillbaks traditionen att tillsammans med vännerna J och C äta och dricka lite gott på Långfredagen. I år fick vi även sällskap av dottern och en av hennes kompisar. Vädrets makter var på dåligt humör, så vi kunde inte genomföra den traditionsenliga promenaden nere på Näsbokrok.
Vi åt en kyckling bakad i stekpåse med härliga kryddor, där dragon dominerade.
Vi ställde två viner från Nya Zealand mot varandra.
Vi började med:

2009 Pinot Noir Ata Rangi.
Producenten är Ata Rangi. De håller till i Martinborough. Vi befinner oss på Nordön ca ca 6-7 mil öster om Wellington.
Vinet är helt transparent. En ljus rubinröd färg.
Vinet får två timmar i karaff innan vi börjar att dricka av det.
En sluten lite rödfruktig doft når oss initialt. Det sker visserligen en utveckling över tiden, men vinet släpper inte till fullt ut. Det talar i klartext om för oss:" Ni är för tidigt ute, vänta ett par år och jag ska leverera underverk till er". Trots allt så känner nosen av lite friska körsbär, jordgubbar, lingon och lite örter. Den pigga syran sätter vi på plusskontot. Strävheten som inte vill ge med sig utan förblir lite kartig är ytterligare ett tecken på ungdomligheten. Det här var vår enda flaska, men på SB:s hemsida ser vi att det finns ett webbsaldo på 21. Vi gör en tilläggsbeställning och kommer att gömma undan dessa i minst två år. 359 kr är priset. Idag kan betyget inte bli högre än en fyra, men när vi ses om två år hoppas vi på en femma.
Betyg 4

2007 Mountford Estate Pino Noir.
Den här vingården ligger i Waiparadalen ca 40 min bliresa från Christchurch, huvudstaden på Sydön.
Niklas J har skrivit om detta här och Winepunker här.
Druvan är till 100% Pinot Noir.


Färgen är mörkt rubinröd dvs något mörkare än vad ett Pinotvin vanligtvis är.
Vi noterar omedelbart en doft som  är stor och mäktig. Det här är klass!! En kompott av vilda skogshallon, smultron, björnbär och jordgubbar når våra luktorgan, men det räcker inte: läckra örter, våt jord och en förunderlig ljuv blommighet. Ingen bombastisk doft utan snarare lite sirlighet. När ett vin doftar så här kan vi sniffa i evigheter. Och det gör vi! Tillslut tar behovet av att känna smaker över. Våra vänner J och C är också överväldigade. Kan vin dofta så här?

Gommen fylls med smaker av skogsbär, jordgubbar, körsbär parad med kryddor och örter.
Oj, Oj, Oj. Genast infinner sig den där känslan av att detta är något stort. Tyngd och lätthet på en gång. Naturligtvis finns här tanniner, men är sammetslena någon gång en adekvat beskrivning så är det nu. En underbar syra ger vinet en fräschet och vi noterar en perfekt harmoni med frukten.
Lång rödfruktig eftersmak i kombination medsommarljuva örter och just då smyger sig lakritsen fram.
Vi älskar bara detta vin. C och J konstaterar det här är det godaste vi druckit!!

Vi betalade 294 kr när vi köpte på SB. Idag verkar det inte finnas kvar, men turligt nog har vi en flaska kvar. Vi kommer att ställa oss i kö när nästa årgång levereras.
Det är väldigt nära att det för första gången ska dyka upp ett plusstecken bakom femman.
Betyg 5.

Det här vinet upptäckte vi genom att läsa vad Niklas J skrev. Därefter en notering från Winepunker.
Länkarna hittar du högre upp i texten. En tacksamhetens tanke skänker vi till er, men mest till producenten Kathryn Ryan och de anställda på Mountford Estate!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar