lördag 14 april 2012

2007 Xavier

Ett inlägg som av olika anledningar inte blev färdigskrivit förrän just nu.
En fredag i slutet på mars åt vi en köttgryta och jag plockade upp vår sista flaska av Xavier årgång 2007.
Vår första 07:a drack vi någon gång 2009. Den blev genast en favorit. Den kostade då 199 kr och vi tyckte nog att den var ett fynd. Den senaste drack vi på höstkanten 2010. Detta var före "bloggtiden" och den enda notering jag hittar är: GOD!!
Årgång 2009 drack vi den första flaskan av för ett år sedan. Vad vi tyckte om den kan du läsa här. Vi har två flaskor kvar och det spörs om vi kan hålla fingrarna borta ifrån dom.

2007 Xavier Chateauneuf-Du-Pape.
Druvblandningen här är 55% grenache, 35% mourvèdre och 10% syrah.
Grenache på 90-åriga stockar, mourvèdres 75-åriga och syrah 25-åriga. 


Doften känns inte fullt så ungdomlig som jag vill minnas att den gjorde för snart två år sedan. Dock en nostalgisk doft av skogsbär, ordentligt med örter och kryddor. På detta en svag ton av läder. Vi förstår varför vi blev så tagna 2009, då vi drack den första gången.
I gommen får vi den där härliga bärkänslan. Skogshallon, björnbär, lite blåbär och så de där underbara örterna. Eftersmaken är lång och där dyker lakritsen upp precis lagom intensiv för att framkalla klasskänsla. Syran är fortfarande behagligt ungdomlig. Det här är inget massivt syrerikt vin, men den finns där och balanserar frukten på ett trevligt sätt. Tanninerna gör sig påminda, men på ett förtjänstfullt sätt.
Vad har hänt på två år? Förvånansvärt lite. Frukten är inte lika ungdomlig längre, utan börjar anta lite mognadstoner. Oss stör det inte.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar